ÇEVRİMİÇİ İŞLEMLER



ALMAN BAKAN DUİN TOBB’DA KARACAN TARAFINDAN AĞIRLANDI

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ni ziyaret eden Almanya Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Ekonomi, Enerji, Sanayi, Orta Ölçekli İşletmeler ve Sanatkarlar Bakanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Harun Karacan ile bir araya geldi.

Almanya Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Ekonomi, Enerji, Sanayi, Orta Ölçekli İşletmeler ve Sanatkarlar Bakanı Garrelt Duin beraberindeki heyetle birlikte TOBB’u ziyaret etti. TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Harun Karacan ile bir araya gelen Konuk Bakan Duin, iki tarafında kazanacağı bir işbirliği geliştirmenin mümkün olduğunu belirtirken, Karacan da Almanya ve Türkiye arasındaki ilişkilerin öneminden ve büyüklüğünden söz etti.​ TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Harun Karacan toplantıda yaptığı konuşmada, Almanya’nın önde gelen eyaleti Kuzey Ren Vestfalya ile işbirliğini geliştirmek, derinleştirmek arzusunda olduklarını vurguladı.

2012’de ticaret hacmimiz 35 milyar dolara ulaştı

Türkiye – Almanya’nın uzun yıllardır dostane ilişkiler yürüttüğünü ve ilişkilerde üç ana eksenin ön plana çıktığını belirten Karacan: “Birincisi iki ülke arasındaki siyasi, sosyal ve özellikle de ekonomik ikili ilişkilerdir. İkincisi Türkiye-AB ilişkilerinde Almanya’nın rolü, üçüncüsü ise artık ilk iki ekseni de çok büyük ölçüde etkileyen Almanya’da yaşayan göçmen Türklerin varlığıdır.2002'de 12 milyar dolar olan Türkiye-Almanya arasındaki toplam ticaret hacmi, 10 yıl sonra 2012'de, 35 milyar dolara ulaşmıştır. Bu durum, Türkiye-Almanya arasındaki ekonomik bağların gücünü ifade etmesi bakımından başlı başına önemli bir göstergedir. Almanya, Türkiye'nin dünyada en çok ticaret yaptığı ülkeler arasında birinci sıradadır” diye konuştu.

Türkiye Avrupa’nın en hızlı büyüyen ülkeler arasında

Türkiye'nin AB ile olan ilişkilerinin, birçok konuda Türk-Alman ilişkilerinden açık şekilde etkilendiğini belirten Karacan, “Hatta bazı noktalarda doğrudan şekilleniyor. Bu da ilişkilerdeki ikinci eksenin hayati yönünü daha çok gösteriyor.Almanya’da 3 milyonluk Türk nüfusu bugün artık kendi girişimci sınıfını oluşturdu ve Almanya ekonomisine katkı verir hale geldi. Kuzey Ren Vestfalya eyaleti nüfusunun %5’i de Türklerden oluşmaktadır. Almanya’daki 92 bin Türk girişimci 40 milyar Euro tutarında ciro üretmekte ve yaklaşık 500 bin kişiye istihdam sağlamaktadır. Dünyadaki krize rağmen Türkiye ve Almanya arasındaki ithalat ve ihracat rakamları düzenli bir şekilde artıyor. Bu da gösteriyor ki ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin temeli sağlamdır.Türkiye, Avrupa’nın en hızlı büyüyen ülkelerinden birisidir. Hızlı iktisadi büyüme, yatırımcılar için fırsatları da beraberinde getirmektedir ” dedi.

Türkiye bölgenin en büyük sanayi malı tedarikçisi 

Türkiye’nin Batıda ekonomik krizlerin, Güney’de ve Doğu’da siyasi çalkantıların yaşandığı bir coğrafyanın tam ortasında; istikrarlı, güçlü ve dengeleyici bir ülke konumuna geldiğini anlatan Harun Karacan, “Türkiye sahip olduğu ekonomik gücü ve müteşebbis kapasitesiyle bu geniş coğrafyada cazibe merkezi olmuştur. İtalya ve Çin’in arasında demokrasi ile yönetilen, serbest piyasa ekonomisine sahip en güçlü ekonomi Türkiye’dir” diye konuştu.
Türkiye’nin bu bölgenin en büyük sanayi üreticisi, en büyük sanayi ihracatçısı, en büyük lojistikçisi ve en sağlam finansal sisteme sahip ülkesi olduğunun altını çizen Karacan, tamamına yakını sanayi ürününden oluşan 152 milyar dolarlık ihracat ile bu coğrafyanın en büyük sanayi malı tedarikçisi olduklarını söyledi. 

Dünyanın en fazla tercih edilen 6. turizm destinasyonuyuz

Türkiye’nin ekonomik gücü hakkında bilgiler veren Karacan, “200’den fazla ülkeye 20 bin çeşit mal satıyoruz. Avrupa’da satılan her dört beyaz eşyadan ve TV’den biri Türkiye’de üretilip Avrupa’ya gitmektedir. ABD’den sonra 13 farklı otomotiv markasının üretimini yapan ikinci ülkeyiz. Lojistik alanında ABD’den sonra dünyanın en büyük karayolu taşıma filosuna sahibiz. Bölgenin yükünü taşıyoruz. Çin’den sonra dünyanın en fazla sayıda uluslararası müteahhitlik şirketlerine sahibiz. Müteahhitlerimiz 100 ülkede 243 milyar dolarlık projeyi üstlenmiştir. Dünyanın en fazla tercih edilen 6. turizm destinasyonuyuz. Yılda 32 milyon dünya vatandaşını ülkemizde ağırlıyoruz.Her türlü tarım ürününü üretebilen bir iklimde, tüm tarımsal ürünleri üretebiliyoruz.Atlantik ile Pasifik arasında en büyük ekilebilir araziye sahip 5. ülkeyiz. En fazla tarım hasılası üreten dünyada 7., Avrupa’da ise 1. ülkeyiz. Dünyanın en büyük şirketlerine ev sahipliği yapan Kuzey Ren Vestfalya eyaleti ile, işte bizim bu niteliklerimiz itibariyle, her alandaki işbirliğimizi geliştirmek istiyoruz. Sanayi, Ar-Ge, eğitim, fuarcılık gibi Kuzey Ren Vestfalya eyaletinin gelişmiş olduğu alanlarda Türk girişimcilerine yeni işbirliği olanakları sunduğunu düşünüyoruz. Bu fırsatları kazanca dönüştürmek için de bu heyet ziyaretlerine büyük önem veriyoruz” diye konuştu. 

Vizyonumuz uzun vadeli ve hedeflerimiz çok boyutlu

Türkiye ve Almanya arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için TOBB nezdinde yürütülen çalışmalara da değinen Karacan, “Almanya ile işbirliğimizi derinleştirmek ve gücümüzü birleştirmek amacıyla Türk ve Alman iş dünyasının ortaklığını kurumsallaştırdık. Almanya Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği (DIHK) ile Alman-Türk ve Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odalarını kurduk. Bugün Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası (TD-IHK) Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Alexander Höckle de aramızda. Kendisi, Oda’nın kuruluşunu gerçekleştirmiş ve kuruluşundan bu yana bizim Yönetim Kurulu’ndaki temsilcimiz olan Engin Koyuncu ile yakın işbirliği içinde bulunmaktadır. Biz bu odaların temellerini atarken, vizyonumuz uzun vadeli, hedeflerimizse çok boyutlu ve kapsayıcı idi. Türkiye ve Almanya arasındaki çok boyutlu ekonomik ilişkileri geliştirmek, işbirliği alanlarını çeşitlendirmek, girişimcileri teşvik etmek amacıyla bu iki Odamızı yaşama geçirdik. Bizler, TOBB ve Alman Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (DIHK) olarak bu sağlam ortaklığın destekçileri ve teminatıyız. Bu sebeple de, kuruluşundan bu yana TD-IHK bizim için ayrıcalıklı bir konumdadır. TOBB olarak her dönemde Odamızı destekledik” dedi.

Her iki tarafından da imkanlarını kullanmamız lazım

Almanya Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Ekonomi, Enerji, Sanayi, Orta Ölçekli İşletmeler ve Sanatkarlar Bakanı Garrelt Duin ise çok farklı alanlarda işbirliği için geldiklerine işaret ederek, “Çok daha fazla bilgi değişimine ihtiyaç var” diye konuştu.Özellikle makine, kimya, enerji ve otomotiv alanlarındaki imkânlara dikkat çeken Bakan Duin farklı oyuncuları yan yana getirmek istediklerini anlattı. Duin, işbirliği arayışlarının detaylarına ilişkin bilgi verirken, kazan kazan durumu oluşturacaklarını söyledi. Garrelt Duin, “ Her iki tarafın da potansiyeli büyük. Bu imkânları kullanmamız lazım” diye konuştu.

© Copyright 2017 | Eskişehir Ticaret Odası Tüm Hakları Saklıdır.
KVKK Aydınlatma Metinleri