Eskişehir İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Uğur Bilge’nin katıldığı ve ETOTV’den yayınlanan seminerde yiyecek ve içecek sektörünün yeni kontrollü normalleşme sürecinde alması gereken tedbirler paylaşıldı.
Eskişehir Ticaret Odası üyelerini bilgilendirdiği seminerlere bir yenisini daha ekledi. ETO ve İl Sağlık Müdürlüğü işbirliğiyle yiyecek ve içecek sektöründeki işletmeler için yeni kontrollü normalleşme tedbirleri anlatıldı. 10 Mart Çarşamba günü, ETOTV üzerinden telekonferans yöntemiyle gerçekleştirilen seminere Eskişehir İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Uğur Bilge, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Aslı Melek Zeytin ve ETO Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Şarlar katıldı.
Şarlar: “Herkesin kurallara uyması gerekiyor”
Seminer öncesinde bir konuşma yapan ETO Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Şarlar, pandeminin başından itibaren sektördeki üyelerin bilgilendirilmesi, işyerinde gerekli tedbirlerin alınarak salgının önüne geçilmesi için çaba gösterdiklerini belirterek, daha ağır kısıtlama uygulamalarının hayata geçmemesi için herkesin tedbirlere harfiyen uyması gerektiğine dikkat çekti.
Bilge’den “maske, mesafe ve hijyen” vurgusu
Seminerde konuşan Eskişehir İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Uğur Bilge, il sağlık müdürlüğü olarak düzenledikleri bilgilendirme etkinliklerinin tedbirlerin öneminin algılanmasında ve uygulanmasında farkındalık yarattığını dile getirdi. Pandeminin bir yıldır devam ettiğini ve tedbirlere uyulması halinde vaka sayısının da azalacağını söyledi. Yalnızca yiyecek ve içecek sektöründen değil tüm sektörlerin kurallara dikkat etmesi gerektiğini dile getiren Bilge; sosyal mesafe, hijyen ve maske tedbirlerinin virüsün yayılmasını engellediğini dile getirdi.
Personeller hijyen kuralları konusunda bilgilendirilmeli
Yeme içme sektörünün alması gereken tedbirler hakkında bilgi veren Eskişehir İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Uğur Bilge, bu sektördeki personellerin mesafeli çalışması, semptom gösteren kişilerin hızla testinin yapılması ve muayene olması, çift maske kullanılması, çok temas edilen yüzeylerin sıkça temizlenmesi gerektiğini kaydetti. Yeme içme sektörünün tek kullanımlık malzemelerle hizmet vermesinin önemine dikkat çeken Bilge, sektördeki çalışanlarının da hijyen kuralları için eğitilmesi, çalışanların maskelerinin 2-3 saatte bir değiştirilmesi gerektiğini ifade etti. Bilge vaka sayısının yoğun olduğu illere seyahat edilmekten kaçınılması veya bu illere olan seyahatlerin ertelenmesi uyarısında da bulundu.
Maskenin doğru olarak kullanımına dikkat edilmeli
Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Uzm. Dr. Ahmet Mamur bu sürecin herkes için zor olduğunu belirterek, işletmelerin açık kalması veya normalleşme tedbirlerinin azaltılmasının vaka sayısıyla doğru orantılı olduğunu, kurallara uyarak bu olumsuz sürecin daha kısa sürede atlatılabileceğini söyledi. Virüsten korunmak için maskenin doğru kullanılmasının önemine değinen Mamur, maskenin tam olarak ağız ve burnu kapatacak şekilde takılması gerektiğinin altını çizdi. Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Uzm. Dr. Ahmet Mamur ayrıca üyeler tarafından gelen soruları da cevaplandırdı.