TÜYAP Anadolu Fuarları Genel Müdürü Cihat Alagöz, fuarcılık konusunda Eskişehir’i yalnızca Türkiye’de değil uluslararası alanda ön plana çıkarmak için çaba göstereceklerini, Eskişehir Ticaret Odası-TÜYAP Fuar Merkezi’nin bu potansiyele sahip olduğunu söyledi.
Eskişehir Ticaret Odası tarafından hizmete sunulan fuar alanının işletme hakkı düzenlenen protokol töreni ile Türkiye’nin fuarcılıktaki en büyük şirketi TÜYAP’a devredildi. 30 Ekim Salı günü ETO Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen törene ETO Başkanı Metin Güler, ETO Meclis Başkanı Halil İbrahim Ara, TOBB Türkiye Fuarcılık Meclisi Başkanı ve TÜYAP Anadolu Fuarları Genel Müdürü Cihat Alagöz katılıdı. İmzalanan protokol neticesinde Eskişehir Fuar Kongre Merkezi’nin ismi 10 yıllığına “Eskişehir Ticaret Odası-TÜYAP Fuar Merkezi” oldu.
Güler: “Eskişehir’de dünyada rakipsiz olacak bir fuar istiyoruz”
Protokol töreninde konuşan ETO Başkanı Metin Güler, gece gündüz demeden çalışılan ve yalnızca odanın değil Eskişehir’in 50 yıllık hayali olan fuar alanını yakın zamanda hizmete sunacak olmaktan mutluluk duyduklarını kaydetti. Fuarın işletmesi için komisyon aracılığı ile firmalardan teklif aldıklarını kaydeden Güler, “ Heyecanıyla, verimliliğiyle, odamıza katacağı maddi değerle hangi firmaya teslim edeceğimiz noktasında komisyonumuzla bir karara vardık. Ne mutlu ki bizlere Eskişehir Fuar Kongre Merkezi’ni, Türkiye’nin en büyük, dünyanın fuarcılıkta sayılı olan firmalarından TÜYAP’a teslim ediyoruz. Bundan böyle on yıl boyunca, fuar merkezimiz Eskişehir Ticaret Odası-TÜYAP Fuar Merkezi olarak hizmet verecek. Ancak Sayın Genel Müdürümüzden de bir talebimiz olacak. Sadece Eskişehir’e özgü, dünyaca bilinen ve rakipsiz olacağımız bir fuar organizasyonu düzenlenmesini talep ediyoruz” diye konuştu.
Yeni sektörlerin oluşmasına, şehir ekonomisine katkı sağlayacak
Eskişehir Ticaret Odası-TÜYAP Fuar Merkezi’nin ilk yıl planlanandan daha fazla kapasite ile çalışacağını ve daha çok fuar düzenleneceğini belirten Güler, “ Biz projeyi hazırlarken ilk yıl için % 13.3 kapasite kullanım oranı olarak hesaplamıştık. Eskişehir Ticaret Odası-TÜYAP Fuar Merkezi daha ilk yılında % 40 kapasite kullanım oranına ulaşacak. Eskişehir’de yeni sektörlerin oluşmasına, hizmet sektöründen tutun da ulaşıma kadar birçok alanda üyelerimizin daha çok kazanmasına vesile olacak. Otellerin doluluk oranları da, restoranlarımızın ciroları da daha da artacak. Kazanan Eskişehir, kazanan üyelerimiz olacak. ETO kaynak tüketen, sadece aidatla hizmet veren bir konumdan üreterek kazanan bir oda haline gelecek. Üstelik biz bu projeyi yaklaşık 74 milyon lira bedelle hayata geçirdik. Bugün hayata geçirmeye kalksak, odamızın imkanları ile mümkün asla mümkün değildi, en az 200 milyon lira bedel ödeyecektik. En az maliyetle imkansız denileni başardık. Bu nedenle yaşadığım gururu, hissettiğim mutluluğu tarif etmekte inanın zorlanıyorum. Bu projenin bu günlere gelmesi için yetki veren meclisimize, gece gündüz demeden çalışan komisyonumuza, destek veren paydaşlarımıza, tasarımından inşasına emek veren herkese gönülden teşekkür ediyorum. Eskişehir Ticaret Odası-TÜYAP Fuar Merkezi’nin hem üyelerimize, hem TÜYAP’a, hem de Eskişehir’imize hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum” dedi.
Eskişehir fuarcılıkta ön plana çıkacak potansiyele sahip
TOBB Türkiye Fuarcılık Meclisi Başkanı ve TÜYAP Anadolu Fuarları Genel Müdürü Cihat Alagöz ise törende yaptığı konuşmada, “Burada olmak, bu protokolün tarafı olmak bizler açısından çok büyük onur ve mutluluk meselesi. Metin başkanım bir hayalden bahsetti, hayal kurmak için önce vizyon sahibi olmak gerekir. Vizyon sahibi insanlar da laf değil iş üretirler. Yapılan işin taçlandırıldığı bir gündeyiz. Eskişehir Ticaret Odası-TÜYAP Fuar Merkezi’ni şu anda Türkiye’nin en büyük fuarcılık yatırımlarından biri olarak görüyoruz. Bununla ilgili düşüncelerimizi kendileri ile daha inşa aşamasında paylaştık. Biraz sonra atacağımız imza ile de birlikte inancımızı da taçlandırmış olacağız. Niçin inanıyoruz? Birinci fuarcılık sektörünün bir aritmetiği ve matematiği var. Sektörleri ve şehrin sahip olduğu bütün imkanları bir yere sıralarsınız. İnsan gücünü yanına sıralarsınız. Bir de Türkiye haritası içinde coğrafi konum ve ekonomik bağlantılarını skalaya koyarsınız. Bunların hepsini puanlandırırsınız. Bütün bunlardan sonra da Türkiye’de hangi şehirler fuar şehri olarak ön plana çıkar bu tabloda çok net bir şekilde görülür. Biz bu tabloyu yaptığımızda Eskişehir’in bu özelliğinin ön plana çıktığını tespit etmiş etmiştik. Eskişehir Fuar Merkezi birincisi çok güzel bir şekilde projelendirilmiş, bir kongre merkeziyle de bütünleşik olarak ele alınması, sadece fuar turizmi bakımından değil kongre turizmi bakımından da desteklenmesine vesile olmuş. Bir de yanında Eskişehir Ticaret Odası’nın hizmet binasının da yer alıyor olması işin sahipliği ve motivasyonu bakımından muazzam olmuş” şeklinde konuştu.
Eskişehir’in dünya çapında tanınmasına vesile olacak sektörler oluşacak
İnegöl’ün mobilyada üretimi ve ihracatındaki başarısının birçok eksikliğe rağmen gösterilen çaba ve fuar organizasyonu ile başladığını hatırlatan Alagöz, “Beraberimde gelen ve Türkiye’de özellikle fuar mimarisi ve alt yapısı konusunda çok deneyim sahibi arkadaşlarım var. Onlar da yaptıkları geri bildirimler ile gerçekten Eskişehir Fuar Merkezi’nin Türkiye’deki en nitelikli fuar merkezlerinden biri olduğunu raporladılar. Ne katacak, ortaya ne çıkacak? Ortaya Eskişehir’in Türkiye çapında değil, dünya çapında tanınmasına vesile olacak sektörler çıkacak. Fuarlar ürettiğiniz sektörün patlatılması açısından muazzam önemli. Çünkü fuarlar sadece ürettiğiniz mamulleri sergilemiyorsunuz, başka şehirlerin ürettiği mamullerin oraya gelmesi vasıtasıyla bir az ve talep dengesi yaratıyorsunuz. Çok daha geniş bir kitlenin şehrinize gelmesine ve üretiminizin o fuar vesilesiyle tanıtılmasını sağlıyorsunuz” dedi.
Fuarcılık şehirleri ticaret merkezi haline de dönüştürüyor
TÜYAP’ın Türkiye’nin en köklü fuar kuruluşu olduğunu belirten Alagöz, “Şunu da dikkatinize sunmak istiyorum. Fuar konusunda hangi şehirler ve ülkeler ön plana çıkmış ise oralar aynı zamanda dünyanın önemli ticaret merkezleri haline gelmiştir. Bugün nereye giderseniz gidin, Hannover’e bakın, Münih’e bakın, Frankfurt’a ve Amsterdam’a bakın bunu hep görürsünüz. Biz de inşallah Eskişehir’i, Türkiye’nin değil sadece uluslararası talebin arz ve talebin buluşma noktası olabilmesi için TÜYAP fuarcılık olarak üzerimize düşen her görevi yapacağız. Bu azimle yola çıktık. Bizim amacımız İç Anadolu fuarlarına ve Türkiye'deki fuarlara değil uluslararası nitelikteki fuarlara Eskişehir'de ev sahipliği yapmak. Buraya ne kadar yabancı firma getirebilirsek işte o ölçekte havalimanının durumu tartışılacak, seferlerin artırılması tartışılacak” diye konuştu.