ÇEVRİMİÇİ İŞLEMLER



BAŞBAKAN YARDIMCISI ŞİMŞEK ETO’DA TÜCCAR VE SANAYİCİLERLE BULUŞTU

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Eskişehir temasları kapsamında Eskişehir Ticaret Odası’nda tüccar ve sanayiciler ile bir araya geldi. Toplantıya Eskişehir Valisi Azmi Çelik, Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay, ETO Başkanı Metin Güler, ESO Başkanı Savaş Özaydemir, Eskişehir Ticaret Borsası Başkanı Ömer Zeydan, Eskişehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen ile protokol ve iş dünyasının temsilcileri katıldı. Toplantının açılışında konuşan ETO Başkanı Metin Güler, Türkiye’nin 2016 yılında hem yurt içinde hem de yurt dışında hainlere karşı mücadele ettiğini belirterek, bu nedenle ekonomide istenen hedeflere ulaşılamadığını vurguladı. 2016 yılı sonunda ihracatın düştüğünü, Türk Lirası’nın değer kaybettiğini, enflasyon ve işsizliğin yükseldiğini kaydeden Güler, ancak hükümetin 2017 yılındaki gayreti ve teşvikleri ile ekonomik durumu iyileştirmeye çalıştığını söyledi.

Güler, Eskişehir’in sorunlarına değindi

Vergi indirimi, sicil affı, ÖTV ve KDV indirimi, KOSGEB ve TOBB Nefes Kredisi ile tüccar ve sanayicinin rahatladığını dile getiren Güler, teşvik ve destekler için hükümete ve ilgili bakanlıklara teşekkür etti. Eskişehir’in mevcut sorunlarına da değinen ETO Başkanı Metin Güler, Kuzey Çevre Yolu’nun inşasına bir an önce başlanması, 3. üniversitenin açılması, Eskişehir’in teşvik sisteminden yararlandırılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

“Türkiye her şeye rağmen ılımlı bir büyüme gösterdi”

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ise Eskişehir’deki iş dünyasını bir araya getirdiği için ETO Başkanı Metin Güler’e teşekkür etti.  2016 yılının zor bir yıl olduğunu kaydeden Şimşek, Türkiye’nin yaşadığı şokların başka bir ülkenin yaşaması durumunda çok zor ayakta kalacağını,  Türkiye’nin bu başarıyı daha önce yaptığı yapısal reformlara borçlu olduğunu ifade etti. Yaşanan sıkıntılar neticesinde Türkiye’nin muazzam bir direnç gösterdiğini belirten Şimşek, Türkiye’nin çok çabuk toparlandığını ve ılımlı bir büyüme performansı sergilediğini dile getirdi.

Tüccar ve sanayiciye 250 milyar lira destek vereceğiz

Hükümetin yatırım, istihdam ve ihracat desteği verdiğini hatırlatan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, buna bağlı olarak da ekonomik canlanmanın artacağını söyledi. Eskişehir’in ekonomik verilerinin ve göstergelerinin iyi olduğunun altını çizen Şimşek, Eskişehir gibi şehirlerin Türkiye’nin büyüme motoru olarak görev yaptığını kaydetti.  Tüccar ve sanayicilere verilen destekler hakkında bilgi veren Başbakan Yardımcısı Şimşek, hükümetin yaptığı planlama ile KOBİ’lere ile 250 milyar lira destek verileceğini söyledi. Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler’in 15 bin istihdam sözüne de vurgu yapan Şimşek, 15 bin yeni istihdamın Eskişehir için çok iyi bir rakam olduğunu ifade etti. Malını yurt dışına satan tüccar ve sanayiciler için ihracat desteğini 3 kat artırdıklarını kaydeden Şimşek, yapılan reformlarla Türkiye'nin ekonomisinin daha iyiye gideceğini söyledi.  Tasarrufları artırmak için de çaba sarf ettiklerini belirten Şimşek, eğitimden sanayiye kadar birçok alanda yatırımcıya destek verildiğini dile getirdi.

Şimşek: “Mevcut sistem krizlere gebe”

16 Nisan 2017 tarihinde halkın onayına sunulacak anayasa değişikliğin kabul edilmesi halinde Türkiye’nin önündeki birçok engelin kalkacağını belirten Mehmet Şimşek, Türkiye’nin mevcut sistem ile daha fazla ileriye gidemeyeceğini vurguladı. Türkiye’nin 100 yıllık tarihi olmamasına rağmen hükümetlerin sürekli değiştiğini ve bugün 65. hükümetin görev yaptığını belirten Şimşek, ortalama hükümet ömrünün 17.5 ay olduğunu, bu kadar zaman içinde  doğru ve uzun soluklu plan yapılmasının mümkün olmadığını kaydetti.

Yeni sistemle meclisin yetkisi artacak

Mevcut sistemde cumhurbaşkanının vatana ihanet suçu dışında yargılanamadığını hatırlatan Şimşek, anayasa değişikliğinin olması halinde uygulanacak sistem ile cumhurbaşkanını yargılamanın önündeki engelin kaldırılacağını dile getirdi. Oylamaya sunulacak olan yeni sistemin “Güçler ayrılığı” ilkesini de tam anlamı ile karşıladığını belirten Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, anayasa değişikliği ile meclisin yetkilerinin ve denetiminin artırıldığını ifade etti. Mevcut sistemin ciddi krizlere gebe olduğunu belirten Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, mevcut sistemde cumhurbaşkanının zaten olağanüstü yetkilerle donatıldığını, anayasa değişikliği ile birlikte cumhurbaşkanının bazı yetkilerine sınırlama getirileceğini kaydetti.  Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, konuşmasının ardından tüccar ve sanayicilerin sorularını ve taleplerini dinledi.  
 

© Copyright 2017 | Eskişehir Ticaret Odası Tüm Hakları Saklıdır.
KVKK Aydınlatma Metinleri