ÇEVRİMİÇİ İŞLEMLER



GAZETECİLER ESKİŞEHİR FUAR KONGRE MERKEZİ PROJESİNİ İNCELEDİ

Eskişehir Ticaret Odası tarihin en büyük projesi olan Eskişehir Fuar Kongre Merkezi (EFKM) ve ETO Hizmet Binası için inşaat alanında basın toplantısı gerçekleştirildi. Proje hakkında detayları paylaşmak ve projenin son durumu hakkında bilgi vermek için 15 Kasım Salı günü gerçekleştirilen basın toplantısına ETO Başkanı Metin Güler, Meclis Başkanı A. İskender Bayar ile EFKM komisyonundaki meclis üyeleri yer aldı. ETO Başkanı Metin Güler konuşmasına yakın zamanda hayatını kaybeden usta gazeteci Önder Baloğlu’na baş sağlığı dileyerek başladı.

Fuar alanı 1960’lardan Eskişehir’in beri meselesi

Eskişehir’de fuar alanının 1960’lı yıllardan bu yana gündemde olduğunu belirten ETO Başkanı Metin Güler, “18 Aralık 2013’te göreve başladıktan sonra oldukça meşakkatli bir yol olduğunu bilmemize karşın, Eskişehir’in 60’lardan bu yana konuşulan hayalini gerçekleştirmek üzere kolları sıvadık. 6 aylık bir çalışmayla, Türkiye’de ne kadar fuar ve kongre merkezi varsa tek tek inceledik. Elbette yürüttüğümüz bir diğer önemli süreç de fon kaynaklarını irdelemekti. İfade etmeliyim ki fon kaynağı için ekibimle birlikte insanüstü bir çaba sarf ettik. Biliyorsunuz Eskişehir Fuar ve Kongre Merkezi, Kalkınma Bakanlığı tarafından 10 milyon liralık hibeyle destekleniyor. Bu süreci de bölge Kalkınma Ajansımız BEBKA ile yürütmeye başladık” diye konuştu.

EFKM için Türkiye’nin en büyük fuar alanlarını inceledik

Eskişehir Fuar ve Kongre Merkezi’nin sadece ETO’nun değil Eskişehir’in projesi olduğunu belirten Güler, “Bu süreçte Samsun, Antalya, İzmir, İstanbul’daki Fuar ve Kongre Merkezlerini inceledik. Yine Türkiye’nin en büyük fuar şirketleri olan Tüyap, CNR, Hannover Messe gibi kuruluşlarla toplantılar gerçekleştirdik. Projemizle ilgili teknik destek aldık. Avrasya Fuar Yapımcıları Derneği bünyesinde sektörün önde gelen firmalarıyla görüştük. Fizibilite raporu ve proje başvuru dosyasını hazırlamak bizim yaklaşık bir yılımızı aldı. Bu süreçte fuarcılık ne demek, Türkiye’de fuarcılık ne durumda, nereye gidecek, Eskişehir bu sürecin neresinde ve önümüzdeki 20 yılda neresinde olacak gibi birçok soruya yanıt aradık” şeklinde konuştu.

Projeye destek veren kurumlara teşekkür

Proje destek veren Büyükşehir Belediyesi, Odunpazarı  Belediyesi, Tepebaşı Belediyesi, Anadolu Üniversitesi ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Eskişehir Sanayi Odası ve Eskişehir Ticaret Borsası’na teşekkür eden ETO Başkanı Metin Güler, “Eskişehir Fuar ve Kongre Merkezi projesi, Eskişehir’de bir meslek örgütü tarafından tek başına ve tek seferde yapılan bir proje olarak bir ilke imza atmıştır. Ek olarak, Eskişehir’in karar alıcı kurumlarının aynı anda altına imza attığı, en büyük projedir. Bu yönüyle de, Eskişehir Ticaret Odası’nın 123 yıllık tarihinde gerçekleştirdiği en büyük proje olma özelliğine sahiptir” dedi.
Proje için toplam 32.000 m2’lik bir inşaat yapılacak

Projenin detayları hakkında da bilgi veren ETO Başkanı Metin Güler, “Şu an üzerinde bulunduğumuz arsa 62 dönümdür. Bu arsa üzerinde toplam 32.000 m2’lik bir inşaatı gerçekleştiriyoruz. Bu alanın 13.000m2’si fuar ve fuaye alanı, 9.000m2’si kongre bloğu ve 10.000m2’si de Odamızın yeni hizmet binasından oluşuyor. Fuar Merkezi 5.000’er m2’lik iki tane tek katlı bloktan oluşuyor. Bu iki blok, kendi arasında da ilişkili durumda. Blokların arkasında da, toplam 5.000 araçlık bir açık otopark alanı yer alıyor. Bu alan aynı zamanda açık fuar ve sergi alanı olarak da kullanılabiliyor. Bu nedenle, Eskişehir’in artık net 13.000 m2’lik bir fuar alanı olduğunu söylememiz mümkündür. Ayrıca fuar alanının arkasında bir rezerv alan da yer alıyor. Buraya 15.000 m2’lik taban alanında iki katlı 2 blok yapılabilecek alanımız bulunuyor. Yani komplekste toplam 70.000 m2’lik kapalı alana sahip olabileceğimiz alanımız bulunduğunu söylemek mümkün” diye konuştu.

3 katlı kongre merkezi inşa ediliyor
Kongre Merkezinin ise 3 katlı bir yapı olacağını belirten ETO Başkanı Metin Güler, “ Kongre Merkezi 9.000m2’lik bu bloğun en üst katı, tek seferde 1.000 kişilik kapasiteye hizmet edecek bir kongre salonu olarak tasarlanmıştır. 2. katında 5 tane küçük salon ve fuaye alanı bulunuyor. Bu 5 salon da yine 100, 50, 50 ve 25 kişilik kapasitelere sahip. Salonların tamamı aynı anda ve birbirinden bağımsız olarak kullanılabiliyor. Bu kongre merkezi gerçek anlamda bir kongre merkezidir arkadaşlar. Bir otel salonu ya da performans sahnesi değildir. Bunu da özellikle belirtmek istiyorum” şeklinde konuştu.

Bugün değil gelecek düşünülerek tasarlandı

ETO’nun yeni hizmet binası hakkındaki detayları da paylaşan Güler, “Odamızın yeni hizmet binası da toplamda 10.000 m2’lik, 6 katlı bir binadır. Giriş katında hizmet servisleri bulunuyor. Üst katlarda Odamız birimlerine hizmet edecek mahaller ve en üst katında da Odamız Meclis Salonu yer alıyor.  Bu binanın altında da Odamıza hizmet verecek 50 araçlık bir kapalı otopark bulunuyor. Şunu rahatlıkla ifade edebilirim; burada enerji hiçbir şekilde ziyan edilmiyor, inşanın hiçbir aşamasında doğaya zarar verilmiyor. En basit malzemeler seçilirken bile, bu kurallar gözetiliyor. Değerli Dostlar, bu kompleks bugünü değil; geleceği düşünerek tasarlandı. Örneğin bisikletinizi emniyete alacağınız alanlardan, elektrikli aracınızı şarj edeceğiniz istasyona; alternatif enerji kaynaklarını kullanabileceğimiz rezerv alanlardan helikopter pistine kadar her türlü imkan bu kompleks içinde kendine yer buluyor. Bu nedenle şunu söylemek mümkün; bu projeyle Eskişehir Ticaret Odası’nın önümüzdeki 50 yılda ihtiyaç duyacağı altyapı garanti altına alınmıştır” dedi.

Proje Eskişehir ekonomisine çok değer katacak

Eskişehir Fuar Kongre Merkezi’nin şehir ekonomisine çok önemli katkıları olacağını belirten ETO Başkanı Metin Güler, “Tabii bu kadar uğraş verdiğimiz projenin Eskişehir’e ne gibi katkıları olacak onu da söylemek lazım. Yani neden burayı yapıyoruz? Biz Eskişehir’e sadece fuar alanı inşa etmiyoruz. Aynı zamanda Eskişehir için çok önemli bir gelir kaynağı olacak kongre merkezini de hizmete sunuyoruz. Böyle Eskişehir’in hizmet sektörüne çok önemli bir kalıcı eser kazandırmış olacağız. Dünyada ve Türkiye’de bir kişinin deniz turizmi veya kültür turizmi harcadığı para ortalama 600 Dolar civarında.  Ancak kongre turizminde ise bu rakam üçe katlanıyor. İşte kongre merkezimizle Eskişehir’in kongre turizmindeki iddiasını da güçlendireceğiz. Çünkü Eskişehir’in kongre turizmine yönelik çok güçlü enstrümanları var. Bütün bunları hesaba kattığımızda yılda en az 4 kongre yapılabileceğini ön görüyoruz. İşte hem kongreler hem de fuarlarla Eskişehir Fuar ve Kongre Merkezi, çarpan etkisi ile 200 milyon dolarlık bir gelir getirecek” şeklinde konuştu. ETO Başkanı Metin Güler basın toplantısının ardından, gazetecilerle birlikte EFKM ve ETO Yeni Hizmet Binası şantiyesini inceledi.  

© Copyright 2017 | Eskişehir Ticaret Odası Tüm Hakları Saklıdır.
KVKK Aydınlatma Metinleri