Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığına bağlı Türkiye Ulusal Ajansı Erasmus + Ana Eylem 1 Bireylerin Öğrenme Hareketliliği-Yetişkin Eğitimi Personel Hareketliliği faaliyeti 2015 yılı Teklif Çağrısı Döneminde desteklenen ve Eskişehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce hazırlanan"2015-1-TR01-KA104-018071 numaralı ve" Hayvansal Orjinli Gıdaların Etkin İzlenebilirlik Sistemlerinin AB Standartlarında İncelenmesi" isimli proje ile 01- 07 Mayıs 2016 tarihleri arasında Dublin (İrlanda) ziyareti gerçekleştirildi. Proje faaliyetine, Eskişehir Valiliğinden Vali Yardımcısı Bekir Şahin Tütüncü, Koordinatör kurum Eskişehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden proje yürütücüsü Veteriner Hekim Dr. Hatice Olcay, Gıda Mühendisi Ufuk Şentürk, Dr. Dilek Dündar Emir, Sağlık Teknisyeni Şaban Bayrak, Proje Ortağı Eskişehir Ticaret Odası’ndan Çağatay Yılmaz katıldı.
Et ve süt ürünleri tesisleri incelendi
Proje kapsamında Dublin'de bulunan ev sahibi proje ortağımız İrlanda Gıda Güvenliği Otoritesi'nin organizasyonu ile (Food Safety Authority of Ireland) 2 gün ofis çalışması, 2 gün saha çalışması yapıldı. Ofis çalışmasında kurum yetkilisi Patrick Farrell ve John Coady tarafından izlenebilirlik prosedürleri hakkında bilgi verildi. Gıda denetçileri Natalie Sharkey, Elaine Connolly ve Anne Marie Kierans tarafından AB Gıda Mevzuatları, denetim prosedürleri, numune alımları, gıda izleme sistemleri, etiketleme hakkında sunum yapıldı. 2 gün süren saha çalışmalarında ise Killkeny bölgesinde bulunan Glanbia isimli bir süt işleme tesisinin ziyareti gerçekleştirildi. İrlanda'nın %40 süt ve süt ürünleri ihtiyacını karşılayan ve aynı zamanda AB ülkelerine süt ürünleri ihraç eden bu tesisin tüm üretim bölümlerinin (süt ziyaret İrlanda gıda güvenliği yetkilileri ve Glanbia Süt Tesisi yetkilileri eşliğinde gerçekleştirildi. Projenin 4. günü ise İrlanda'nın Killkeny Bölgesi, Kildare Kasabasında bulunan Ülkenin en büyük kırmızı et mezbahası olan ve diğer AB Ülkelerine et ve et ürünü ihracatını yapan Kildare Chilling isimli kuzu ve sığır kesim yeri ziyaret edildi. Etlerin izleme sistemi hakkında önemli bilgiler edinildi. Takiben İrlanda'nın en büyük at çiftliğinin ziyareti gerçekleştirildi.
İşbirliği için zemin hazırlandı
Projenin amaç ve hedeflerini gerçekleştirmek için yapılan bu ziyaretler ile tüm katılımcılar işbaşı gözlemleri ve iyi uygulamaları yerinde görmüş olup, mesleki gelişimleri sağlandı. Proje konusu olan gıdalarda izleme sistemi konusunda bilgi ve becerileri, öğretme ve öğrenme yetenekleri geliştirildi. Yeni eğitim materyalleri oluşturuldu. Farklı kültür ve ülkeler hakkında farkındalık ve bilinç artmış olup, yabancı dil yeterliliğinin ve Avrupa vatandaşlığı duygusunun geliştirilmesi ve katılımcıların bireysel ve sosyal gelişimlerine olumlu katkı sağlanmış olup; Ayrıca Kurumumuzun, AB ülkeleri ve Konsorsiyumlar ile birlikte iş yapabilme kapasitesinin artması sağlanarak yeni projeler için işbirliği sağlandı.