ÇEVRİMİÇİ İŞLEMLER



ETO BAŞKANI GÜLER: ''İHRACAT DESTEK MEVZUATININ DEĞİŞMESİ LAZIM''

Eskişehir Ticaret Odası, Ekonomi Bakanlığı, TOBB ve Uludağ İhracatçılar Birliği’nin işbirliği ile dış ticaret bilgilendirme semineri düzenlendi. 24 Mart Perşembe günü ETO Meclis Salonu’nda düzenlenen seminere Eskişehirli firmaların temsilcileri katıldı. Seminer öncesinde konuşan ETO Başkanı Metin Güler, yakın coğrafyada yaşanan belirsizlik ve Asya ekonomilerindeki çalkantının ülkemizin ihracatını da olumsuz etkilediğini söyledi. Güler 2014 yılında 157.4 Milyar Dolar olarak gerçekleşen ihracatın 2015 yılında %9’a yakın düşerek, 143,7 Milyar dolara gerilediğini kaydetti. 2016 yılının ilk iki ayında da düşüşün devam ettiğini belirten ETO Başkanı Metin Güler, Eskişehir için de istatistiklerin benzerlik gösterdiğini ve 2015 yılında % 6 düşüş meydana geldiğini dile getirdi.

Ticaret müşavirliklerimizin daha etkin olması lazım

Bütün bu rakamların ihracatın daha çok desteklenmesi gerektiğini ortaya koyduğunu belirten Güler, “İhracat destek mevzuatına yeni enstrümanların eklenmesi lazım. Özellikle dış ülkelerde faaliyet gösteren Ekonomi Bakanlığına bağlı Ticaret Müşavirliklerimizin daha etkin çalışması için yeni yöntemler geliştirilmesi gerekiyor. Örneğin Tayvan’ın İstanbul’da faaliyet gösteren ihracat destek birimi var. Tayvan’dan mal almak isteyen olursa bu birim o ülkeye seyahat edecek iş adamının uçuş masraflarını bile karşılıyor. Türkiye’nin de böyle teşvikler geliştirmesi, potansiyel alıcılara böyle bir destek sağlaması çok önemli” diye konuştu.

Yurt dışı fuar desteğinin kapsamı genişletilmeli

İhracat desteğinde son 10 yıla iyileştirmeler de yapıldığını ancak destek sisteminde aksayan yönlerin olduğunu belirten Güler, “ Örneğin yurt dışında gerçekleştirilen fuar katılımlarının desteklenmesine ilişkin bir tebliğ var. Bu tebliğe göre yurtdışı fuar desteğinden yararlanmak için illa şirket olmak gerekiyor. Yani gerçek kişi olan bir tacir bu destekten yararlanamıyor. Adam ihracat yapıyor, ihracatçı birliğine üye kabul ediliyor ve aidat ödüyor. Vergisini de veriyor. Ama “Yurtdışı fuar desteğinden yararlanmak istiyorum” dediğinde olmaz deniyor.  Bu mevzuatın da değişmesi lazım. Çünkü burada çok büyük bir mağduriyet yaşandığını görüyoruz. Neticede bizler devlet desteklerinden de yararlanarak daha fazla ihracat yapmaya çalışacağız. Bu bizim milli sorumluluğumuz. Tüccar ve sanayici olarak ülkemize olan borcumuz. Ülkemizin 500 milyar dolar ihracat hedefini gerçekleştirmek bizlere düşüyor. Ama özellikle ihracat bürokrasisinde bazı değişiklikler kesinlikle gerekiyor” dedi.

Uzmanlar dış ticarete yönelik destekleri anlattı

Dış ticaret bilgilendirme seminerinde Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Dış Ticaret Uzmanı M. Emrah Soğancı, Türk ürünlerinin yurt dışında markalaşması, Türk malı imajının yerleştirilmesi ve Turqualty’nin desteklenmesi, yurtdışı birim, marka ve tasarım destekleri anlatıldı. Seminerde ayrıca Dış Ticaret Uzmanı Ayşegül Demir pazara giriş engelleri ve çözüm yollarını aktarırken, Mustafa Yılmaz tarafından iş dünyası için ticari bilgiye ulaşım hakkında bilgi verildi. 
 

© Copyright 2017 | Eskişehir Ticaret Odası Tüm Hakları Saklıdır.
KVKK Aydınlatma Metinleri