ÇEVRİMİÇİ İŞLEMLER



ESKİŞEHİR EKONOMİSİ TOBB’UN ÖNCÜLÜĞÜNDE BULUŞTU

Eskişehir’in iş dünyasının temsilcileri TOBB öncülüğünde bir araya geldi. ETO, ESO ve ETB’in işbirliği “Eskişehir Ekonomi Buluşması” düzenlendi. 30 Aralık Çarşamba günü düzenlenen toplantıya TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Eskişehir milletvekilleri, oda başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, tüccar ve sanayiciler katıldı. Toplantıda konuşan ETO Başkanı Metin Güler, Eskişehir Ticaret Odası’nın 122 yıldır girişimciye ve tüccara yol gösterdiğini belirterek, “Sayısı 15 bini aşan üyelerimizle 2.3 milyar Dolar ihracat yapan Eskişehir’e hizmet ediyoruz. İlklerin şehrine yakışan bir vizyonla hareket ediyor, üyemizin sesi ve sözcüsü oluyoruz. Projelerle ve kalıcı eserlerle Eskişehir’e değer katmaya gayret ediyoruz.2015 yılını projeler ve eğitim yılı olarak planlamıştık. Ne mutlu ki bizlere tüm planlarımızı birer birer hayata geçiriyoruz” diye konuştu.

Eskişehir’in fuar ve kongre merkezi rüyası gerçek oluyor

Eskişehir’in yıllardır hayali olan Eskişehir Fuar Kongre Merkezi projesi hakkında bilgi veren ETO Başkanı Metin Güler, “Eskişehir’in ve Odamızın yeni hizmet binası projemizde çok önemli adımlar attık. Bu projemizde Kalkınma Bakanlığı’ndan 10 Milyon Lira hibe aldık. Eskişehir Fuar Kongre Merkezi ve hizmet binası projemizin ihale duyurusuna da çıktık. İnşallah sizlerin de katılımı ile en kısa sürede temelini atacak ve 18 ay içinde hizmete sunacağız. Yeri gelmişken bu projemize başından beri hep destek olan, başta Milli Eğitim Bakanımız Nabi Avcı olmak üzere, tüm kurum ve kuruluşlarımızın yöneticilerine teşekkür ediyorum. Sayın TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da Eskişehir Fuar Kongre Merkezine destek olacağına yürekten inanıyoruz” dedi.

Eskişehir kongre turizmi pastasından payına düşeni alacak

Eskişehir Fuar ve Kongre Merkezi’nin Eskişehir ekonomisine çok önemli katkılar sağlayacağını kaydeden Güler, “Niçin Fuar alanı yapıyoruz? Çünkü Eskişehir/ Ankara ve İstanbul gibi metropollere bir buçuk ve iki saatlik mesafede yer alıyor. Eskişehir ileri teknoloji sanayisiyle yatırımcılar için gelecek vaat ediyor. Fuar Kongre Merkezimizin açılması ile oteller, lokantalar ve tüm işletmeler daha çok kazanacaktır. Bu proje Eskişehir’e 2018’den itibaren yılda en az 200 milyon Dolar gelir sağlayacaktır. Kongre Merkezimizi de Eskişehir’in geleceğinde önemli bir dönüm noktası olarak görüyoruz. Çünkü 2013 yılında Türkiye’de 221 uluslararası kongre düzenlenmiştir. Bu kongrelerden 2.5 milyar Dolar gelir elde edilmiştir.İşte bu pastadan Eskişehir’in de pay alması gerekmektedir. Bu kapsamda Eskişehir Ticaret Odası olarak görevimizi yerine getiriyoruz. Fuar alanımıza ek olarak 8600 metrekare Kongre Merkezi inşa edeceğiz.  İçinde 25 kişiden 750 kişiye hizmet verecek 6 farklı büyüklükte salon yer alacak.Kongre Merkezinin yanı sıra 5000 metrekare fuaye alanı inşa edeceğiz. Burada da daha büyük organizasyonların gerçekleştirilmesini sağlayacağız. Bu sayede Eskişehir’in kongre turizminde var olmasına öncülük edeceğiz. Kongre binamızı aynı zamanda eğitim merkezi olarak da kullanacağız. Özellikle eğitim konusunda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimizin çok hassas olduğunu sizler de yakından biliyorsunuz. İşte bu bağlamda Kongre Merkezimizde yılın 365 günü üyelerimize yakışan bir ortamda eğitimler ve faaliyetler düzenleyeceğiz.Çünkü sadece 2015 yılında düzenlediğimiz kişisel ve mesleki eğitimlere 6000’den fazla üyemiz katıldı. İşte bu rakamları daha da artıracak, çok daha geniş kitlelere eğitim, seminer ve panel düzenleyeceğiz” şeklinde konuştu.

AR-GE ve inovasyona daha çok önem vermeliyiz

Eskişehir’in ihracatını daha ileriye taşıması için AR-GE ve inovasyona daha çok ağırlık vermesi gerektiğini kaydeden Güler, “Bizler Eskişehir’in daha çok gelişmesi ve 2023 yılında 5 milyar dolar ihracat gerçekleştirmesi için çaba gösteriyoruz.Bunun kolay olmadığını da çok iyi biliyoruz. Özellikle geçtiğimiz hafta Ticaret Odaları Konsey Toplantısında bu konu üzerinde duruldu. Çünkü ne yazık ki geçen yıl Türkiye bütçesinin binde 9’unu AR-GE’ye ayırabilmiş iken, İsveç % 3.4’ünü, Güney Kore % 3.6’sını, İsrail % 4.2’sini ayırmıştır.Dolayısıyla Türk tüccar ve sanayiciler olarak bu ülkelerle rekabet edebilmemiz, yeni pazarlara girebilmemiz pek de kolay görünmemektedir. Dolayısıyla bu tabloyu tersine çevirmemiz için çok çalışmamız gerekmektedir” dedi.

Destek verilirse Türkiye’nin silikon vadisi olabiliriz

Eskişehir’in AR-GE ve inovasyon konusunda avantajlı bir şehir olduğuna dikkat çeken ETO Başkanı Metin Güler, “ Eskişehir sanayide Cer Atölyesi’nden, Tayyare Fabrikası’na kadar uzanan bir geçmişe sahiptir. Birçok ilke imza atmış, ilk yerli lokomotifi, ilk yerli otomobili, ilk damperli kamyonu üretmiştir. 2018 yılında da ilk milli yüksek hızlı trenimiz de raylara indirilecektir. Dolayısıyla Eskişehir; Türkiye’nin AR-GE ve inovasyonda yükselen yıldızı olabilecek niteliktedir. Eskişehir’in Türkiye’nin yeni silikon vadisi olmaması için hiçbir neden yoktur. Yeter ki öncelikle bizler; sonra da şehrimizin bürokratları ve yöneticileri inansınlar. Eskişehir’in geleceğine yön verecek projelere ortak imza atsınlar. İşte o zaman Eskişehir; yalnızca ülkemizin değil dünyanın da ilgi ile takip ettiği, yatırımcıların gözdesi haline gelecektir. Örneğin Ulusal Raylı Sistemler Test Merkezi, Eskişehir’in bu noktadaki gücüne güç katacak bir projedir. Yalnızca Eskişehir’in değil, 2023 hedefleri için çalışan Türkiye’nin projesidir. Bu nedenle bir an önce hayata geçirilmelidir. Tüm atanmış ve seçilmişlerin Raylı Sistemler Test Merkezi’nin biran önce faaliyete geçmesine öncelik vermesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Eskişehirspor için tüm kurumlar birlik ve beraberlik içinde olmalı

Eskişehirspor’un şehrin bir markası olduğuna ve Süper Lig’te temsil edilmesinin de önemine değinen ETO Başkanı Metin Güler, “Eskişehir Ticaret Odası olarak Eskişehirspor’u da şehrimizin bir markası olarak gördüğümüzü belirtmek isterim. Şehrimizin futbol takımının Süper Lig’te mücadele etmesinin hem prestij meselesi hem de kent ekonomisi için önemli bir değer olduğunu düşünüyoruz. Şöyle ki: Eskişehirspor’un maçlarının olduğu gün hizmet sektöründe yüzde 40’a varan bir artış yaşanmaktadır. Eskişehirspor’un Eskişehir’e sağladığı reklam eş değeri de çok yüksektir. Dolayısıyla şehrin tüm dinamikleri, önde gelen ekonomi kuruluşlarının temsilcileri buradayken, Eskişehirspor için ortak hareket edilmesi gerektiğini ifade etmek istiyorum. Mesele kimin başkan olduğu ya da olacağı değil; Eskişehirspor olmalıdır. Herkes oturup, konuşmalı, bir araya gelmeli ve Eskişehirspor’un eski günlere dönmesine destek vermelidir. Biz bu konudaki bir oluşuma, her türlü davete ve toplantıya destek vermeye hazırız. Bugün gerçekleştirilen toplantının üyelerimize ve Eskişehir ekonomisine hayırlı olmasını diliyorum. 2016’nın tüm ülkemize ve şehrimize başarı, sağlık ve bereket getirmesi temennisiyle, yeni yılınızı içtenlikle kutluyorum” dedi.

Eskişehir mükellef artışında Türkiye ortalamasının üstünde

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ise, Eskişehir’in üniversite, sanayi, yüksek teknoloji, tarım ve sanayi şehri olduğunu, şehrin birlik ve beraberliğini artırırsa sahip olduğu imkanları 10 katına çıkabileceğini söyledi.  ETO’nun Eskişehir’e yeni bir vizyon kazandırdığını ve Fuar ve Kongre Merkezi inşa edeceğini, Sanayi Odası’nın savunma ve havacılık vadisinin kurulması için çalıştığını, Ticaret Borsası’nın E- Satış ve laboratuar uygulamasına geçtiğini belirten Hisarcıklıoğlu, çalışmalarından dolayı tüm oda ve borsalara teşekkür etti. ETO, ESO ve Ticaret Borsası’nın 5 yıldızlı A sınıfı akredite olduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, Avrupa’daki odalardaki hizmet kalitesinin akredite olan ETO ESO ve ETB’de sağlandığını vurguladı. Eskişehir’in her bir firmasının yıldız olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, kurumlar vergisi mükellef artışının Türkiye’de % 3 iken bu rakamın Eskişehir’de % 7 olduğunu, istihdamın Türkiye’de % 6 Eskişehir’de ise % 7 arttığını dile getirdi.

Eskişehirli tüccar ve sanayicinin sözü senet yerine geçiyor
Eskişehir’in ticari ahlakının da yüksek olduğunu ve bunun gururla Türkiye’nin diğer 80 ilinde anlatılması gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, Türkiye’de ödenmeyen senet oranı artışının % 19 olduğunu, Eskişehir’de ise hiç artış yaşanmadığını söyledi. Eskişehir’de ödenmeyen çek artışının da Türkiye ortalamasının yarısında olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, Eskişehir’in borç olarak bankalarla en az sorunu olan şehirlerden biri olduğunu, bu nedenle Eskişehir’in her bir tüccar ve sanayicisine madalya takılması gerektiğini ifade etti. Bu tablonun bütün Türkiye’ye Eskişehirli tüccar ve sanayiciye malını güvenerek verebileceğini ve parasının teminat altında olduğunu gösterdiğini belirten Hisarcıklıoğlu, Eskişehirli iş dünyasının sözünün bir anlamda senet yerine geçtiğini, bununla gurur duyduğunu söyledi.

İhracatın gelişmesi için Eskişehir’in liman bağlantısı sağlanmalı

Eskişehir’in en yaşanılabilir kent sıralamasında da 2. sırada yer aldığını belirten Hisarcıklıoğlu, eğitimde de Eskişehir’in Türkiye’nin önünde olduğunu kaydetti. 2 üniversitesi ve 4 AR-GE Merkeziyle, havacılık ve raylı sistemler tecrübesiyle Türkiye’nin önemli şehirlerinden biri olduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, Eskişehir’in tek eksiğinin liman  bağlantısı olduğunu söyledi. Sanayi olarak liman bağlantısının çok önemli olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, Eskişehir’den ihracat yapan firmaların ürünlerini sınıra gönderene kadar Çinli tüccar ve sanayicinin ürününü Avrupa’ya gönderebildiğini söyledi. Bu nedenle Eskişehir’in liman bağlantısının demiryolu ile yapılması gerektiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, ancak bu şekilde yabancı firmalarla rekabet edebileceğini dile getirdi.

İşsizliğin azalması için girişimciliğe çok önem verilmeli

Asgari ücret konusunda da değerlendirmede bulunan Hisarcıklıoğlu, işverenin asgari ücretli personel için 1500 lira ödediğini ancak çalışanın eline 1000 lira geçtiğini belirterek, asgari ücretten vergi alınmaması ve kesinti yapılmaması durumunda ücretin kolaylıkla 1300 Lira’ya çıkarılabileceğini söyledi. Türkiye’nin 2023 hedeflerinde girişimciliğin büyük rol oynadığına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, her yıl nüfusa eklenen 1 milyon kişinin iş ihtiyacını karşılamak için daha çok girişimcinin iş hayatına katılması gerektiğini ifade etti. Türkiye’de hukuk ve vergi konusunda da sıkıntılar yaşandığına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, hukukun üstün olduğu ülkelerde zenginliğin de sağlandığını, bu bakımdan hukukun zenginlikle doğru orantılı olduğunu söyledi.

 

© Copyright 2017 | Eskişehir Ticaret Odası Tüm Hakları Saklıdır.
KVKK Aydınlatma Metinleri