ÇEVRİMİÇİ İŞLEMLER



KADIN GİRİŞİMCİLİĞİNİN GELİŞMESİ İÇİN DAHA ÇOK ÇABA HARCAMALIYIZ

Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, Avrupa Birliği, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen “Kadın İşletmelerine Finansman ve Danışmanlık Desteği Programı” tanıtım törenine katıldı. Eskişehir İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Hüsniye Tali’nin de konuşmacı olarak yer aldığı tören 11 Haziran Perşembe günü gerçekleşti. Törende bir konuşma yapan ETO Başkanı Metin Güler, ülkemizin bugün itibariyle dünyada ilk 20 ekonomi arasında yer aldığını, ülke olarak daha üst sıralara deyim yerindeyse devler liginde olmak için daha çok girişimcimiz olması gerektiğini vurguladı. Türkiye’nin girişimciliğin önemine geç vardığını belirten ETO Başkanı Metin Güler, ancak son yıllarda girişimcilik adına önemli gelişmeler yaşandığını söyledi.
Kadın girişimciliğinde dünya ortalamasının altındayız
Ülkemizde girişimciliğin son 10 yılda sıçrama yaptığını belirten Güler, “Bundan on yıl önce 900 bin civarı kadar erkek girişimcimiz varken, kadın girişimci sayımız ise 49 bin civarıydı. Yani 20 girişimciden biri sadece kadındı. 2015 yılı başı itibariyle ise kadın girişimci sayımız 110 bine ulaştı. 10 yıl içinde kadın girişimci sayımız neredeyse 2 kat arttı. Tabi ki bu önemli bir gelişme. Ancak gelişmiş ülkelerle kıyasladığımızda henüz daha yolun başında olduğumuzu görüyoruz. OECD 2012 raporunda ise dünya çapındaki tüm kayıtlı küçük işletmelerin içerisinde kadınlara ait işletmelerin oranı %38 olarak yayınlanmıştı. Dolayısıyla kadın girişimciliğini geliştirmek adına daha çok çalışmamız gerektiği ortadır” diye konuştu.
İstihdam üzerindeki vergi yükünün azaltılması gerekiyor
Girişimciliğin istihdamı geliştirmedeki rolüne de dikkat çeken ETO Başkanı Metin Güler, Ancak " Girişimcilik artacak yeni markalarımız olacak ki istihdam artacak. Ancak OECD ülkelerinde istihdam üzerindeki vergi yükü yüzde 35 iken Türkiye’de bu rakam ne yazık ki yüzde 59’a ulaşmakta. Dolayısıyla OECD ülkeleri içerisinde istihdam üzerindeki en yüksek rakam bizde. Bunu da özellikle dikkate almak ve değiştirmek durumundayız. Özellikle kadın girişimcilerimize daha çok pozitif ayrımcılık uygulamalıyız. Kadın İşletmelerine Finansman ve Danışmanlık Desteği Programı sayesinde kadın girişimcilerimize daha çok değer yaratılacağı kanaatindeyim” şeklinde konuştu.

 

© Copyright 2017 | Eskişehir Ticaret Odası Tüm Hakları Saklıdır.
KVKK Aydınlatma Metinleri