ÇEVRİMİÇİ İŞLEMLER



BİLGİ TEMELLİ TEKNOLOJİ VE SANAYİYE AĞIRLIK VERMELİYİZ

Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler; Bursa Eskişehir Bilecik Ekonomi Forumu ve Sanayi Zirvesi’ne katıldı. 2023 Perspektifi başlıklı zirve 18 Mayıs Pazartesi günü Osmangazi Üniversitesi Kongre ve Kültür Salonu’nda gerçekleşti. Açılış konuşmalarını ESOGÜ Rektörü Hasan Gönen ve Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna’nın yaptığı zirvede Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, BEBKA Genel Sekreteri Tamer Değirmenci, ESO Başkanı Savaş Özaydemir, Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fevzi Uzun da konuşmacı olarak yer aldı.  Toplantıda konuşan ETO Başkanı Metin Güler,TR 41 kodu ile yer alan Bursa-Eskişehir ve Bilecik bölgesinin ülke ekonomisi için çok önemli bir yeri bulunduğuna dikkat çekti. Bursa-Eskişehir-Bilecik bölgesinin Türkiye’de ileri teknoloji sanayi ürünlerinin ihracata oranının en yüksek olduğu bölge olduğunu hatırlatan ETO Başkanı Metin Güler;  “Bölgemiz ihracatımızın yüzde 33’ünü ileri teknoloji sanayi ürünlerini imal ederek yapmaktadır. Eğer ki 2023 yılında 500 milyar dolar gerçekleştirmek istiyorsak, bölgemizde de bazı kuralları değiştirmemiz gerekir. Çünkü 2023 hedeflerine ulaşmak için mevcut ihracatımızı en az 3.5 kat artırmamız lazım. O nedenle artık ihtisas organize sanayi bölgelerini kurmalıyız” diye konuştu.

Eskişehir havaalanını kargo ve nakliye üssü haline getirebiliriz

Bölgeye özel inovasyon ve AR-GE’ye yönelik teşvik verilmesi gerektiğini de ifade eden ETO Başkanı Metin Güler, “Eskişehir’in özellikle havacılık alanında çok önemli bir misyonu var. Eskişehir’de Uluslararası havacılığa uygun bir şekilde düzenlenmiş olan bir havaalanımız var.  Ancak ne yazık ki havaalanımız atıl bir şekilde duruyor. Yılın bazı zamanlarında yapılan yurt dışı seferi dışında havaalanımızı yeteri kadar kullanamıyoruz. Dolayısıyla havayolu nakliyesi ve kargosunda Eskişehir’den yararlanabiliriz. Hasanbey Lojistik Bağlantımız da devrede. Havaalanımızı atıl durması yerine ülkemiz ekonomisine kazandırabileceğimizi düşünüyoruz. Avrupa’ya ve Asya’ya nakliye ve kargo için Eskişehir’in bu imkanından faydalanabiliriz. Sayın Bakan Yardımcımızdan bu konuda destek bekliyoruz” diye konuştu.

AR-GE ve inovasyon harcamalarımız dünyanın çok gerisinde

Marka yaratmanın ve inovasyonun ülkemizde doğru algılanmadığını ifade eden ETO Başkanı Metin Güler,“Biz marka yaratmayı, inovasyonu önemsemiyoruz. AR-GE’yi ise kopyacılık olarak algılıyoruz. Hayal dünyamızı kısıtlıyoruz. Üretimi, sadece mal üretmekle,makine ve vida üretmekle sınırlı tutuyoruz. Bunu kendim için de söyleyebilirim,çünkü ben de metal üretiminde faaliyet gösteriyorum.  Oysa bugün gelişmiş dünya ekonomileri yaratıcılık ve buluş üretmektedir. Örneğin Amerika Birleşik Devletleri’ndeki firmalar geçen yıl 465 milyar dolar AR-GEiçin bütçe ayırırken; Türkiye’deki firmalar sadece 11 milyar dolar bütçe ayırabilmiştir. Ve bu AR-GE harcamaları ile 20. Sırada yer bulabilmiştir.Türkiye bütçesinin  % 0,9’unu AR-GE’ye ayırabilmiş iken, İsrail % 4.2’sini, İsveç % 3.4’ünü, Güney Kore % 3.6’sını ayırmıştır” şeklinde konuştu.

Çizgi film sektöründe yatırım ve teşvik sağlanabilir

Patent başvurularında da ülkemizin çok geride kaldığını ifade eden ETO Başkanı Metin Güler, “ Dünya Fikri Mülkiyet Ofisi raporlarına göre ABD, 61 bin 492 patent başvurusu yaparken Türkiye kaç tane başvuru yapmış biliyor musunuz? Sadece 802 tane. Bakın Amerika’lı Walt Disney şirketini hepiniz biliyorsunuzdur. Bu şirket 2014 yılında Karlar Ülkesi diye bir çizgi film çıkardı. Tüm dünyada 1.3 milyar Dolar gişe hasılatı elde etti. Filmin oyuncaklarından bile 1.4 milyar Dolar gelir sağladı. Etti mi size 2.7 milyar dolar? Peki sadece kıyaslama yapmak için söylüyorum bunu; Türkiye’nin 2014 yılı Makine ve Aksamları’ndaki toplamihracatı ne kadar dersiniz?  6 milyar dolar. Neden bunu biz yapamayalım.  Neden Eskişehir’de yapılmasın. Bakın Eskişehir’de Çizgi Film animasyon bölümü var. Bu konuda Anadolu Üniversitesi’nin ciddi adımları var. Daha önce Eskişehir’den çıkmış ve güzel başarılar elde etmiş Pepe örneği var.  Bu konuda devletimiz teşvik verebilir. Küçük yatırımlarla Eskişehir’de çizgi film üssü oluşturulabilir ” diye konuştu.

Bilgi temelli teknoloji ve sanayiye ağırlık vermeliyiz

Bilgi temelli teknolojik yatırımların da gerekliliğinden bahseden ETO Başkanı Metin Güler sözlerine şöyle devam etti:

“Dünya video oyun sektörünün geçtiğimiz yılki ortalama cirosu ne kadar biliyor musunuz? Tamtamına 75 milyar dolar. Yani neredeyse ülkemizin ihracatının yüzde 50’sine denk geliyor.  Peki biz bu sektörde bölgemizi ön plana çıkaramaz mıyız? Mühendisimiz mi yok, oyun yapacak kadar bilgimiz mi?Oluşturalım küçük bir bölge. Bu konuda devletimiz de teşvik versin girişimcimize. Deneyimli mühendisleri getirelim. Yarışmalar düzenleyelim.Yazılım mühendislerimizi Amerika’ya ve Asya’ya devlet eliyle, staja gönderelim.İstersek her şeyi yapabilecek güçteyiz. Ama artık geleceği düşünmek zorundayız.Geleceği düşünürken de doğru hamleler yapmalı, dünyanın en üst sıralarını hedefleyen bir vizyon yakalamalıyız. Çünkü kaybedecek zamanımız kalmadı.Dolayısıyla artık bilgi temelli sanayiye yönelmek durumundayız. Biliyorsunuz ki ilk kez Yüksek Hızlı Tren Eskişehir’de başladı. Biz de Yüksek Hızlı Tren’in Eskişehir’e katkılarıyla ilgili akademisyenlerimize bir çalışma hazırlattık. Bu çalışmamızı da yayın olarak bastırdık. O çalışmada da özellikle bilgi temelli sanayinin önemi ön plana çıkmaktadır. Çünkü bu Avrupa’da da böyle olmuştur.Yüksek Hızlı Tren’den faydalanan şehirler bilgi temelli sanayilerini geliştirmiştir. Eskişehir’in de bunun için yeterli alt yapısı ve tecrübesi vardır.  Yeter ki gayret edelim, yeter ki daha iyisini isteyelim”.

 

© Copyright 2017 | Eskişehir Ticaret Odası Tüm Hakları Saklıdır.
KVKK Aydınlatma Metinleri