ÇEVRİMİÇİ İŞLEMLER



AVRUPA BİRLİĞİ TÜRKİYE’YE ÜVEY EVLAT MUAMELESİ YAPMAKTAN VAZGEÇMELİ

Eskişehir Ticaret Odası bünyesindeki Eskişehir AB Bilgi Merkezi, 9 Mayıs Avrupa Günü kapsamında bir dizi etkinlik düzenledi.Bu kapsamda düzenlenen "2015 Yılında Türkiye Avrupa İlişkileri” konulu panel 8 Mayıs Cuma günü Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Hizmet Bloğunda gerçekleşti. Panele Estonya’nın Türkiye Büyükelçisi Miko Haljas, Odunpazarı Kaymakamı Selim Parlar, Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, AB Delegasyonu Tarım ve Kırsal Kalkınma Sektör Yöneticisi Pierre Yves Bellot, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri eski bakanlarından Yaşar Yakış, Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adnan Özcan ve çok sayıda üniversite öğrencisi katıldı.

56 yıldır Avrupa Birliği’ne tam üye olabilmek için bekliyoruz

Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler,Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üye olabilme serüvenin 56 yıl önce başladığını söyledi. Türkiye’nin o günden bu yana sorumluluğunu yerine getirdiğini ifade eden ETO Başkanı Metin Güler, “Ancak hem devlet olarak hem de odalar ve sivil toplum kuruluşları olarak görevimizi yerine getirmemize rağmen üvey evlat muamelesi görüyoruz. 1959 yılından bugüne kadar geçen 56 yıllık süre zarfında Avrupa Birliği’ne tam üye olabilmek için bekliyoruz. Düşünün ki;sattığınız mallar Avrupa’da serbestçe dolaşabiliyor ancak o malı üreten, ihraç eden iş adamları Avrupa’ya vizesiz giremiyor. Bu son derece düşündürücüdür”diye konuştu.

Büyükelçiler ve delegasyon temsilcileri öncülük etmelidir

Türkiye’nin görevlerini yerine getirdiğini ve artık AB’ye tam üye olması gerektiğinin altını çizen ETO Başkanı Metin Güler,  “2002 - 2006 yılları arasındaki dönemi kapsayan 6. çerçeve programında Türkiye olarak, AB’ye 231 milyon Euro para ödemişiz. Ancak bunun sadece %25’ini geri alabilmişiz. 2007 – 2013 yılları arasındaki 7. Çerçeve programında ise 365 milyon Euro ödedik, bu paranın yaklaşık %50sini geri alabildik. Tabii bu paraları da proje bazlı çalışmalar neticesinde geri alabildik. Sayın büyükelçimiz ve delegasyon temsilcilerimize bu vesileyle seslenmek istiyorum: Bunun artık değişmesi gerekmektedir. Türkiye tüccarı,sanayicisi, odaları, üniversiteleri ve tüm sivil kuruluşlarıyla birlikte Avrupa Birliği’ne hazırdır. Sizler de bu konuya öncülük etmelisiniz” diye konuştu.Panelde Estonya’nın Türkiye Büyükelçisi Miko Haljas, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden Prof. Dr. Çınar Özen, Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Birimler Fakültesinden Prof. Dr. Özgür Tonus,  Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri eski bakanlarından Yaşar Yakış, Türkiye ve Avrupa Birliği ilişkilerinin dününü, bugününü ve geleceğini değerlendirdi. 

  

© Copyright 2017 | Eskişehir Ticaret Odası Tüm Hakları Saklıdır.
KVKK Aydınlatma Metinleri