ÇEVRİMİÇİ İŞLEMLER



ESKİŞEHİRLİ TÜCCAR VE SANAYİCİLER KIRGIZİSTAN İLE TİCARETE HAZIR

Eskişehir Valiliği’nin daveti üzerine şehrimize gelen Kırgızistan heyeti, karşılıklı ticareti görüşmek üzere Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler ile bir araya geldi.Toplantıya Kırgızistan’ın Ankara Büyükelçisi İbragim Dzhunusov, Eskişehir Vali Yardımcısı Günhan Yazar, Kırgızistan Cumhuriyeti Oş Valisi Sooronbai Zheebekov, Kırgızistan Cumhuriyeti Oş İli Karasu Belediye Başkan Yardımcısı Muradin Teshebaev, Oş Devlet Üniversitesi Rektörü Kanybek İsakov, Kırgızistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’ndan Sanzharbek Amanbai, ETO yönetim Kurulu ve meclis divanından oluşan heyet katıldı. Toplantıda konuşan Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, her iki ülke arasında dostluk ve kardeşlik bağlarının çok eskiye dayandığını ve Türkiye ile Kırgızistan arasında 1997 yılında "Ebedi Dostluk ve İşbirliği Anlaşması" anlaşması imzalandığını söyledi.

Eskişehir ile Kırgızistan arasındaki ticaret istediğimiz düzeyde değil

Piyasa ekonomisi ilkelerini uygulayan Kırgızistan’ın bölgesinde önemli bir yere sahip olduğunu belirten ETO Başkanı Metin Güler, birçok Türk girişimcinin Kırgızistan’da iş yaptığını ifade etti. Ülkeler arası ticaret hacminin son 10 yılda 10 kat artarak 420 milyon Dolar seviyesine çıktığına dikkat çeken ETO Başkanı Güler,ancak Eskişehir ile Kırgızistan arasındaki ticaretin istenilen rakama ulaşmadığını dile getirdi. Eskişehir’in havacılık, raylı sistemler, yapı elemanları, maden, makine, gıda ve tekstil sektöründe uluslararası tecrübeye sahip olduğunu vurgulayan Güler, karşılıklı ticareti geliştirmek için Eskişehirli tüccar ve sanayicilerin üzerine düşen görevi yerine getirmeye hazır olduğunu ifade etti.

Eskişehirli tüccar ve sanayicilere uygun koşullar sunmaktan memnun oluruz

Kırgızistan Cumhuriyeti Oş Valisi Sooronbai Zheebekov ise, ülkenin bağımsızlığında Türkiye’nin büyük yardımları olduğunu belirterek, bu güçlü dostluk bağları ticarete de yansıtmayı amaçladıklarını söyledi. Kırgızistan’ın yeni gelişmekte olan bir ülke olmasına rağmen 82 ülkeye ihracat yaptığını ve 145 ülke ile ticari ilişkileri bulunduğuna dikkat çeken Zheebekov, sanayi ve ticaret alanında çok fazla potansiyele sahip olduklarını ve bunu Eskişehirli tüccar ve sanayicilere duyurmak istediklerini dile getirdi. Turizm, enerji, gıda ve tarım sektöründe Kırgızistan’ın çok uygun yatırım imkanları sağladığını belirten Zheebekov, Eskişehirli tüccar ve sanayicilere uygun vergi ve yatırım koşulları sunmaktan memnuniyet duyacaklarını ifade etti. Gelecekte güzel işlere imza atacaklarına inandıklarını belirten Zheebekov, düzenlenen toplantının karşılıklı ticareti geliştirmek adına bir başlangıç olduğunu söyledi. 

© Copyright 2017 | Eskişehir Ticaret Odası Tüm Hakları Saklıdır.
KVKK Aydınlatma Metinleri