ÇEVRİMİÇİ İŞLEMLER



ETO’NUN MART AYI MECLİS OLAĞAN TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Eskişehir Ticaret Odası’nın Mart ayı meclis olağan toplantısı yapıldı. 31 Mart Salı günü gerçekleştirilen toplantı Meclis Başkanı A. İskender Bayar’ın açılış konuşmasıyla başladı. Mart ayı faaliyetlerinin video sunum olarak gösterildiği toplantıda, gündem maddeleri görüşülerek karara bağlandı.Toplantıda konuşmasına İkinci İnönü Zaferi’nin 94. Yıl dönümünü kutlayarak başlayan ETO Başkanı Metin Güler, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, Batı Cephesi Komutanı İsmet İnönü’yü ve canı pahasına vatanını savunan tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi saygı ve şükranla andıklarını söyledi.

Raylı Sistemler Test Merkezi’nin bir an önce açılması gerektiğini ilettik

28 Mart Cumartesi günü AB Perspektifinden Eskişehir Havacılıkve Raylı Sistemler Vizyon Toplantısı’nın çok verimli geçtiğini belirten ETO Başkanı Metin Güler, bu toplantıda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin’e Eskişehir’in geleceğini çok yakından ilgilendiren Raylı Sistemler Test Merkezi’nin bir an önce açılması gerektiğini ilettiklerini söyledi. Havacılık sektöründeki firmalarımıza daha çok teşvik ve destek verilmesi halinde var olan 300 milyon dolarlık ihracatımızı yakın zamanda 1 milyar liraya çıkarabileceğimizi vurguladığını ifade eden ETO Başkanı Metin Güler, Raylı sistemler ve havacılık sanayine yönelik son derece önemli stratejiler belirlediklerini kaydetti.

KOBİ’lere 2.5 milyon Euro’ya kadar araştırma ve inovasyon desteği geliyor

Eskişehir Ticaret Odası’nın küresel vizyonunda da bahseden Başkan Güler, “Odamız üyelerimiz için çok önemli bir programa dahil olmaya hazırlanıyor. Şehrimizi, KOBİ’lerimizi ve üniversitelerimizi çok yakından ilgilendiren HORIZON 2020 KOBİ Aracı adı altındaki araştırma ve inovasyon programına dahil olmak için çalışmalara başladık. Dış ticaret birimimizdeki arkadaşlarımız Litvanya’da düzenlenen toplantıya katıldı. Ayrıca Litvanya’da Litvanya Ekonomi Bakanlığı,Vilnius Üniversitesi, bazı işletmeler ziyaret edildi. Türkiye Litvanya Büyükelçisi Aydan Yamancan da temaslara katılım sağladı. HORIZON 2020, 74 Milyar Euro’luk bir fon sağlayan araştırma ve inovasyon Avrupa Birliği çerçeve programı. Bu programa proje sunan ve kabul eden üniversitelerimize ve firmalarımıza 500 bin Euro’dan 2.5 milyon Euro’ya kadar destek verilebilecek. Büyümek isteyen, yenilikçi firmalarımıza müthiş bir destek imkanı sağlamış olacağız.Yeter ki üyelerimiz istesin, gayret göstersin benim çok önemli çalışmalarım var desin. Onlara bugüne kadar eşi benzeri görülmemiş bir maddi kaynak yaratacağız.Bu programın detaylarını da önümüzdeki günlerde paylaşacağız” diye konuştu.

14-19 Nisan’da Rusya Uluslararası Yapı ve Mimarlık fuarına katılacağız

Yurt içi ve yurt dışı fuar faaliyetlerinin de tüm hızıyla sürdüğünü vurgulayan ETO Başkanı Metin Güler, “ 14-19 Nisan günleri arasında KOSGEB destekli Rusya Uluslar arası Yapı ve Mimarlık fuarına 34 kişilik bir heyetle katılım sağlayacağız. Ayrıca Rusya’da Ticaret Odası nezdinde görüşmelerimiz olacak. İhracatımızı geliştirmeye yönelik çalışmalar gerçekleştirilecek. Rusya pazarını son derece önemsiyoruz. İlk defa gidecek olmamız açısından da önemli buluyoruz. Çünkü Rusya’yı aynı zamanda Asya veTürki cumhuriyetleri açılan bir kapı olarak görüyoruz. Bu anlamda Rusya’daki fuar ve inceleme gezisinin önemli kazanımlara vesile olacağı kanaatindeyim. Üyelerimize fuarlara konusunda yurt içinde de, öncülük etmeye hızlı bir şekilde devam ediyoruz. Yaklaşık yüz bine yakın ziyaretçinin katıldığı Antalya Food Product ve Bevex fuarında açtığımız stant ile üyelerimizin ürünlerini tanıtmasına destek olduk. İstanbul, İzmir ve Antalya’daki yurt içi 7 fuara da 200’den fazla üyemizi gönderdik. Yine Mart ayında ETO Akademi tarafından toplam 18 eğitim verildi. Hijyen, girişimcilik, mesleki gelişim ve kişisel gelişim eğitimlerine 950 üyemiz katıldı” şeklinde konuştu” şeklinde konuştu.

Eskişehir’i daha çok sahiplenecek milletvekillerine ihtiyacımız var

Eskişehir Ticaret Odası’nı ziyaret eden milletvekili aday adaylarına da tüccar, sanayici ve esnafın beklentilerini anlattıklarını belirten Güler, “Geçtiğimiz ay Eskişehir’deki kurum ve kuruluşların müdürlerinin yer aldığı bir toplantı gerçekleştirdik. Eskişehir için olmazsa olmaz lobi faaliyetlerinin eksikliğine dikkat çektik.  Birlik ve beraberlik kültürünün Eskişehir için önemine değindik. Bunu odamızı ziyaret eden tüm siyasi partilerin milletvekili aday adaylarına da bizzat ilettim. Eskişehirli olmasa da Eskişehir’de yaşayan, şehri ve sorunlarını bilen milletvekillerine ihtiyacımız olduğunu söyledim. Çünkü bu şehrin Ankara’da daha çok sahiplenmesi gerekiyor.Elbette bunun için gayret gösteren bürokratlarımız, vekillerimiz var. Ama Eskişehir daha iyisini, daha fazla gayreti hak ediyor. Bu bağlamda bir araya getiren, Eskişehir için tek yürek, tek akıl olacak vekiller gerekiyor. Bunu başardığımızda Eskişehir bambaşka bir yere gelecek. Biz de bu birlik ve beraberliği sağlamanın gayretindeyiz. Eskişehir için fayda sağlayacak her projenin, çabanın destekçisiyiz. Destek olmaya da devam edeceğiz” dedi.

İhracatın yolu inovasyon ve yüksek rekabet gücünden geçiyor

Dünyadaki ve Türkiye’deki ekonomik gelişmelere de değinen ETO Başkanı Metin Güler, “2014 büyüme rakamlarına baktığımızda, durgunluk riskiyle dünyayı korkutan ABD’nin %2.5 büyüdüğünü görüyoruz. İhracatımızın % 60’lık bölümünü oluşturan AB’nin büyüme oranıysa binde 9 civarında. Ülkemizin 2014 büyümesinin %2.5 civarında olacağını öngörüyoruz. Bu rakam da inşallah yarın kamuoyuyla paylaşılmış olacak. Diğer taraftan 2015 yılı tahminlerini incelediğimizde ABD’nin işsizliği %5’e indirerek sergilediği başarılı performansın, büyüme rakamlarına yansıması öngörülüyor. Öte yandan AB için en iyimser rakam %1.2 civarındayken, Çin’in %7 altında kalması bekleniyor. Dolayısıyla dünya, bir durgunluk eşiğini işaret ediyor. Bu tablo karşısında, ülkemizin iç dinamiklerini de doğru okumamız gerektiğini düşünüyorum. 2014 yılının son 3 ayında sanayi üretimi yüzde 0,7 oranında arttığını görüyoruz. 2015 Ocak ayında ise üretim yüzde 1,4 düşmüştür. Ocak ayındaki düşüş, ilk 3 ayda sanayi üretiminde gerilemeyi işaret etmektedir. İhracat miktar endeksi ocak ayında,altın hariç, sadece yüzde 0,4’lük bir artış olduğunu, yıllık bazda ise ihracatın düştüğünü göstermektedir. Dolayısıyla şu anki tablo, içerideki talep yetersizliğini ihracatla ikame etmenin tek çözüm olduğuna işaret ediyor. Bu noktada yine karşımıza aşina olduğumuz bir konu çıkıyor: İnovasyon ve yüksek rekabet gücü! Bunu başarmanın yolu, dünya standartlarında rekabet edebilmekten geçiyor” diye konuştu.

 

© Copyright 2017 | Eskişehir Ticaret Odası Tüm Hakları Saklıdır.
KVKK Aydınlatma Metinleri