ÇEVRİMİÇİ İŞLEMLER



2014 YILINDA ESKİŞEHİR’İN İHRACATI YÜZDE 11 YÜKSELDİ

Eskişehir Ticaret Odası’nda 2015 yılının ilk meclis olağan toplantısı gerçekleştirildi. Toplantı Meclis Başkanı A. İskender Bayar’ın açılış konuşması ile başladı. Ocak ayı faaliyetlerinin sunum olarak gösterildiği toplantıda, meclis üyeleri tarafından gündem maddeleri onaylandı. Toplantıda konuşan Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, göreve geldikleri günden bu yana her fırsatta tüccar ve sanayicilerin yeni pazarlara açılmasının vaktinin geldiğini söylediklerini ve bu hedeflere uygun çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyledi. 21 Afrika ülkesinin büyükelçi ve diplomatının katılımı ile gerçekleşen işbirliği toplantılarından ve İran’da gerçekleşen temaslardan olumlu geri dönüşler aldıklarını belirten ETO Başkanı Metin Güler, yıl içinde Afrika’ya tüccar ve sanayicilerden oluşan bir ticaret heyeti göndermeyi planladıklarını ifade etti.

“ETO’nun 2 015 yılı iş planında 5 başlık ve 60 hedef var”  

Eskişehir Ticaret Odası olarak kurumsallığı bir adım öteye taşımak için sürekli çalıştıklarını kaydeden ETO Başkanı Güler, “ Hizmet kalitemizi artırmak ve denetlemek amacıyla 2015 yılı için iş planımızı hazırladık. Eskişehir Ticaret Odası’nın 2015 yılı hedeflerini de bu çerçevede belirledik. Hangi birimimizin nasıl bir çalışma yürüteceği de bu planımızda mevcut. Gideceğimiz fuarlardan tutun da kaç tane toplantı yapacağımıza kadar, düzenleyeceğimiz eğitim sayısından kaç tane mail atacağımıza kadar her faaliyetimizi planladık. Üye memnuniyeti, üye odaklı anlayış, küresel vizyon, KOBİ’lerin desteklenmesi, Eskişehir’in sosyo-kültürel gelişimi adı altında toplam 5 başlığımız bulunmakta. 2015 yılında ARGE ve Stratejik Araştırmalar, Dış Ticaret, Bilgi İşlem, Basın ve Medya İlişkileri,Eğitim ve Kalite, Kurumsal İletişim, Özel Kalem, Proje Ofisi, Ticaret Sicil Müdürlüğü’müz toplam 60 hedef gerçekleştirecekler. 2015 yılı sonu itibariyle iş planı hedef raporumuzu yine siz meclis üyelerimizle paylaşacağız” diye konuştu.

“Yakın coğrafyamızda yaşanan olaylar ekonomiyi etkiledi”

2014 yılında Türkiye’nin ortaya koyduğu ekonomik performansı da değerlendiren Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, “ 2014 yılı hem ülkemiz hem de Eskişehir için çok sıra dışı bir yıl oldu. Ekonomiden ziyade yıla seçimler ve siyaset damgasını vurdu. Açıkça söyleyebiliriz ki; ekonomi siyasetin ve seçimlerin gölgesinde kaldı. Yakın coğrafyamızda yaşanan siyasi ve sosyal olaylar da elbette ki ekonomimizi etkiledi. Örneğin Irak, Suriye gibi ülkelerle yapılan ticaretimiz durma noktasına geldi. Mısır ve Libya gibi ülkelerle yapılan ticaretimiz de çok azaldı. Bütün bunlara rağmen, özel sektörümüzün gayreti ve süregelen istikrar sayesinde ticari canlılığımız devam etti. Ülke olarak ihracatımız istediğimiz noktaya ulaşmasa da kayda değer bir gelişme gösterdi. Türkiye’nin 2013 ihracatı 151.6 milyar dolarken, 2014 yılında 157.6 milyar dolara yükseldi.Bu rakamlar ülke ihracatımızın yüzde 4 arttığı anlamına gelmektedir ” dedi.

“Havacılık sektörü ihracatta başı çekti”

Vergi merkezi Eskişehir’de olan firmaların 2013 yılında gerçekleştirdiği 812 milyon dolarlık ihracatını, 2014 yıl sonu itibariyle yaklaşık 900 milyon dolara ulaştırdığını belirten Başkan Metin Güler, “İhracatımızda savunma ve havacılık sektörü 270 milyon dolarla başı çekerken, demir ve demir dışı metallerde 86 milyon dolar, makine ve aksamlarında 84 milyon dolar, maden ve metallerde 78 milyon dolar, kimyevi maddeler ve mamullerinde 68 milyon dolar, taşıt araçları ve yan sanayinde 58 milyon dolar, çimento cam seramik ve toprak ürünlerinde 48 milyon dolar,  hazır giyim ve konfeksiyonda 40 milyon dolar, elektrik elektronikte 39 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştirildi. Bu rakamlara göre Eskişehir’in ihracatının yüzde 11 arttığını söyleyebiliriz. Türkiye’nin ihracatı yüzde 4 artarken Eskişehir’in ihracatı yüzde 11 artmıştır. 2014 yılında en büyük ticari partnerimiz yine A.B.D oldu. İlk 10 destinasyonda 7 AB üyesi ülke bulunmaktadır. Rusya ve Azerbaycan da Eskişehir için yükselen pazarlarda yer almaktadır. Ayrıca bu verilere göre Eskişehir en çok ihracat yapan 18’nci şehir olmuştur. Tabi bu rakamların sadece vergi merkezi Eskişehir olan firmalara ait olduğunu bir kez daha vurgulamak istiyorum. Eskişehir’in 2013 yılı toplam ihracatının 2.2 milyar dolar ihracatı olduğunu düşündüğümüzde şehrimiz en çok ihracat yapan iller arasında ilk 10 sırada yer almaktadır. Bu ekonomik tablolara olumlu etki eden, şehrimizin ihracatına, istihdamına,ekonomik hayatına katkı sağlayan tüm tüccar ve sanayicilerimizi kutluyorum”şeklinde konuştu.

 

© Copyright 2017 | Eskişehir Ticaret Odası Tüm Hakları Saklıdır.
KVKK Aydınlatma Metinleri