ÇEVRİMİÇİ İŞLEMLER



ESKİŞEHİR’İN İŞ DÜNYASI AFRİKALI BÜYÜKELÇİLERLE BULUŞTU

Eskişehir Ticaret Odası“Eskişehir-Afrika Kıtalararası İşbirliği” kapsamında gerçekleştirdiği toplantıda,Afrika’daki 21 ülkenin büyükelçi ve diplomatlarını Eskişehir’in iş dünyası,kurum ve kuruluşlarının yöneticileri ile bir araya getirdi. Toplantıya Nijerya,Fas, Gambiya, Kenya, Gana, Fildişi Sahili, Gine, Benin, Uganda, Ruanda, Demokratik Kongo, Nijer, Kongo, Zambiya, Etiyopya, Güney Sudan, Burkina Faso, Senegal,Sudan, Moritanya, Güney Afrika’nın büyükelçileri, maslahatgüzarları ve diplomatları katıldı. Eskişehirli tüccar ve sanayicilerin büyükelçilerle ikili görüşmeler gerçekleştirdiği toplantıda Eskişehir’deki oda, belediye, kurum ve kuruluşların temsilcileri de yer aldı. Toplantıda konuşan Başkan Metin Güler, Eskişehir Ticaret Odası olarak üyelerinin yeni pazarlarda yer almasına ve küresel rekabette taraf olmasına öncelik verdiklerini söyledi.

Afrika ile her iki tarafın kazanacağı bir işbirliği yapacağız

Afrika kıtasının, yeni pazarlara açılmak isteyen Eskişehir için bir başlangıç olduğunu belirten ETO Başkanı Metin Güler, “Eskişehir olarak, Afrika ile ekonomik ilişki anlamında henüz emekleme aşamasındayız. 2013-2014 yıllarını karşılaştırdığımızda, Afrika kıtasına olan ihracatımızı %23 artırdığımızı görüyoruz. Ancak bu rakam, dünya nüfusunun 7’de 1’ini oluşturan bir bölge için ne yazık ki yeterli değil. Afrika’yı sadece bir pazar değil; bir işbirliği partneri olarak düşünüyoruz. Yani, sadece ticaret değil, aynı zamanda yatırımı da değerlendirebilecek bir bakış açısıyla hareket etmemiz gerekiyor. Böylece tek taraflı değil, her iki tarafın kazanacağı bir model uygulanabilecek ve sürdürülebilir bir ilişkiyi tesis edebileceğiz. Biz hedefleri olan bir kentiz. Bu nedenle, her işimizde çözümler üretmek durumundayız. Yüksek büyüme potansiyeline sahip Afrika pazarında daha çok yer almak, bunun için de pazarı daha fazla takip etmek ve daha yakın ilişkiler kurmak zorundayız” diye konuştu.

İşadamları ticaret yapmak istedikleri ülkelerin büyükelçileri ile görüştüler

Toplantıya katılan ve işbirliği protokolü imzalayan 21 Afrika ülkesi adına konuşan Nijerya Federal Cumhuriyeti Büyükelçisi Ahmed Abdulhamid ise, Afrika ekonomi grubu olarak toplantıyı ve sonuçlarını çok önemsediklerini, Eskişehir’deki tüccar ve sanayicilerle bir araya gelmeleri neticesinde ekonomik ilişkilerin gelişeceğini söyledi. Afrika’nın ticaret yapmak için bir çok imkan ve potansiyeli bulunduğuna dikkat çeken Nijerya Federal Cumhuriyeti Büyükelçisi Ahmed Abdulhamid, ETO üyelerine kapılarının hep açık olduğunu belirterek, Eskişehirli iş adamlarına Afrika’da yatırım yapmaları çağrısında bulundu. Zambiya Büyükelçisi Miriam K. Mulenga ise Türkiye ile Afrika’nın yeni ilişkiler kurmasının tam zamanı olduğunu belirterek, karşılıklı ticareti geliştirmek için Eskişehirli işadamlarını Afrika’ya davet etti. Toplantıda TÜLOMSAŞ, Hisarlar A.Ş, Aslan Gıda Ltd. Şti, Selis Makine Ltd. Şti,Yükseliş Makine A.Ş, Pek Makine Ltd. Şti,Dündarlar Makine Ltd. Şti, Kurtoğlu Taahhüt İşleri, Gürbüz Endüstriyel Makina Ltd. Şti, Koşar Endüstriyel Makine Ltd. Şti, Seda ElektronikLtd. Şti’nin firma sahipleri Afrika’daki ülkelerin büyükelçileri ile bire bir görüşmeler gerçekleştirdiler.

 

© Copyright 2017 | Eskişehir Ticaret Odası Tüm Hakları Saklıdır.
KVKK Aydınlatma Metinleri