ÇEVRİMİÇİ İŞLEMLER



ESKİŞEHİR İLE AFRİKA ŞİMDİ DAHA YAKIN

Eskişehir Ticaret Odası bir ilki daha gerçekleştirdi. ETO, “Eskişehir-Afrika Kıtalararası İşbirliği”kapsamında 15 Ocak Perşembe günü Afrika’daki ülkelerin Ankara büyükelçileri, maslahatgüzarları ve diplomatlarını bir araya getirdi. Toplantı ve protokol törenine Nijerya Federal Cumhuriyeti Büyükelçisi Ahmed Abdulhamid, Ataşe Gloria Nkiru Ironsi, Fas Krallığı Kültür Ataşesi Souad Souleimani, Gambiya Cumhuriyeti Büyükelçisi Mmodou Badjie, Kenya Cumhuriyeti Maslahatgüzarı Lindsay Kimwole Kiptiness, Gana Cumhuriyeti Büyükelçisi Ibrahim Abbas, Fildişi Sahili Cumhuriyeti Büyükelçisi Yacouba Atta, Gine Cumhuriyeti Birinci Katibi Mamadouba Kindon Toure, Benin Cumhuriyeti Büyükelçisi Moise T. Kerekou, Uganda Cumhuriyeti Maslahatgüzarı Moses Kalule Kasijja, Ruanda Cumhuriyeti Büyükelçisi Caezar C. Kayizari, Demokratik Kongo Cumhuriyeti Büyükelçisi Marcel Mulumba Tshidimba,  Nijer Büyükelçisi Adam Abdoulaye Dan Maradi, Kongo Cumhuriyeti Ekonomik Danışmanı Alexis Sylvain Oloumba, Zambiya Büyükelçisi Miriam K. Mulenga, Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti Elçi-Müsteşarı Goitom Kahsay Hagos, Güney Sudan Büyükelçisi Sebit Bullen Kamonde, Burkina Faso Büyükelçisi Amadou Dicko, Senegal Cumhuriyeti Birinci Müsteşarı Mamadou Boye Ba, Sudan Cumhuriyeti Birinci Katibi Deng Kuethpiny Mayar, Moritanya İslam Cumhuriyeti Kıdemli Danışmanı Abdellahi Ould Mourad, Güney Afrika Cumhuriyeti Maslahatgüzarı Soraya Jacobs, Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler ile ETO Yönetim Kurulu ve Meclis Divanı,Eskişehir İl Kadın Girişimciler İcra Kurulu Başkanı Hüsniye Tali katıldı. “Eskişehir-Afrika Kıtalararası İşbirliği”  kapsamında 21 Afrika ülkesi ile Eskişehir Ticaret Odası arasında, karşılıklı ticareti geliştirmek amacıyla işbirliği protokolü imzalandı. Protokolün imzaları, ETO Başkanı Metin Güler ve Afrika kıtasındaki 21 ülke adına Nijerya Federal Cumhuriyeti Büyükelçisi Ahmed Abdulhamid tarafından atıldı.

“İlklerin şehri Eskişehir’e yakışan bir buluşma oldu”

Toplantıda konuşan Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, yolların ve medeniyetlerin kesişme noktası, ilklerin şehri Eskişehir’e yakışan bir buluşmaya ev sahipliği yapmanın gururunu yaşadıklarını, bu buluşmanın Eskişehir Ticaret Odası’nın küresel vizyonu ve uluslararası itibarının bir göstergesi olduğunu söyledi. Afrika’nın sahip olduğu potansiyeller ve değerlerle 21’inci yüzyılın en önemli kıtası haline geldiğini belirten ETO Başkanı Metin Güler, “Afrika, 1 milyarı aşkın nüfusu ve hızlı büyüyen ekonomisi ile tüm dünyanın ilgisini ve dikkatini çekmektedir. Zengin yer altı kaynakları, değerli madenleri ve hızla gelişmekte olan ekonomisiyle cazibe merkezi olmuştur. Ekonomi Bakanlığı verilerine göre Türkiye, ihracatının yüzde 9,3'ünü, ithalatının yüzde 3,7'sini Afrika ile yapmaktadır. Yine ülkemiz yurt dışı yatırımlarının yüzde 3,6'sını ve yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinin ise yüzde 18,1'ini Afrika'yla gerçekleştirmektedir”diye konuştu.

“Eskişehir olarak yeni hedef pazarımız Afrika”

Birleşmiş Milletler istatistiklerine göre Afrika’nın, yaklaşık olarak 2.3 Trilyon Dolar Gayri Safi Milli Hasıla’ya ulaştığını ifade eden ETO Başkanı Metin Güler,  “Kıtada yer alan ülkeler, 600 milyar dolara yakın ithalat yapmaktadır. Yalnızca bu rakamlar bile Afrika’nın önemini gözler önüne sermektedir. Son 10 yıl içinde dünyanın en hızlı büyüyen 10 ekonomisinden 6’sı bu kıtadadır. Dünya Bankası verilerine göre, son 5 yılda, Afrika’nın petrol gelirlerini saymazsak yıllık ortalama büyüme oranı yüzde 6’ya yaklaşmıştır. Bütün bu rakamlar Eskişehir Ticaret Odamızın gerçekleştirdiği toplantının önemini ortaya koymaktadır. ETO olarak Afrika’yı hem küresel vizyonumuzun yeni hedefi hem de üyelerimizin işbirliği kapısı olarak görüyoruz.Çünkü Eskişehir; ticaret ve sanayisiyle yalnızca ülkemizin değil dünyanın da yükselen cazibe merkezi olacak niteliktedir. Makine imalatı, havacılık sanayi,gıda, tekstil, yapı elemanları, maden, beyaz eşya, sektörleri ile Eskişehir,Türkiye’nin ticaret ve sanayi şehridir. Eskişehir’den dünyanın dört bir yanına kamyon ihraç edilmektedir. Yine Eskişehir dünyanın en önemli havacılık firmalarının tedarikçisi ve partneri konumundadır. Avrupa’nın beyaz eşya üretim merkezidir”diye konuştu.

Eskişehirli tüccar ve sanayiciler Afrika için hazır

Eskişehir’in iki üniversitesi ile şehrimiz yetişmiş insan kaynağının da önemli merkezlerinden olduğunu belirten Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, “Üniversitelerimizde çok sayıda Afrikalı öğrenci yüksek öğrenim görmektedir. Eskişehir’den 2013 yıl sonu itibariyle yaklaşık olarak 2.2 milyar dolarlık ihracat gerçekleşmiştir.Eskişehir’in Afrika kıtasında en çok ticaret yaptığı ülkelerin başında Cezayir,Mısır, Yemen, Güney Afrika ve Fas gelmektedir. 2014 sonu itibariyle Afrika ülkelerine,Eskişehir’den 38 milyon 323 bin dolar ihracat gerçekleştirilmiştir. Ancak görüldüğü gibi Eskişehir’in Afrika ile olan ticari ilişkileri henüz isteğimiz seviyede değildir. Eskişehir Ticaret Odası olarak bu durumu tersine çevirmek,hem Afrika hem de Eskişehir ekonomisinin kazanacağı bir işbirliğine dönüştürmek hedefindeyiz. Şehrimiz ticaret ve sanayisi sahip olduğu niteliklerle,teknolojik imkanları ile buna hazır durumdadır. Eskişehirli tüccar ve sanayicilerimiz Afrika ile kalıcı işbirlikleri sağlamak için her zamankinden daha istekli ve kararlıdır. “Eskişehir-Afrika Kıtalararası İşbirliği”kapsamında yapılacak olan temaslarımızı, işbirliği tarihimizin başlangıcı olarak not olarak düşülmesini ümit ediyorum. Afrika kıtasındaki ülkelerin büyükelçileri olan sizlerden karşılıklı işbirliği için destek bekliyorum.Bizler buna yürekten hazırız. Afrika ve Eskişehir’in ekonomisini ortak paydada buluşturmak için inançlıyız. “Eskişehir-Afrika Kıtalararası İşbirliği”kapsamındaki toplantı ve temasların Eskişehir ve Afrika ekonomisi için kalıcı,işlevsel ve her iki tarafında kazandığı işbirliğine dönüşmesini diliyorum”şeklinde konuştu.

“Eskişehir ve Afrika ilişkileri farklı bir noktada olacak”

Toplantıya katılan 21 ülke adına bir konuşma yapan Nijerya Federal Cumhuriyeti Büyükelçisi Ahmed Abdulhamid, ETO’nun davetiyle kültürel ve tarihsel değeriyle ön plana çıkan Eskişehir’e gelmekten büyük mutluluk duyduklarını ifade etti. Eskişehir’in sahip olduğu imkanlarla çok önemli bir yeri olduğunu belirten Nijerya Federal Cumhuriyeti Büyükelçisi Ahmed Abdulhamid, bundan böyle Eskişehir ve Afrika’nın ilişkilerinin daha faklı bir noktada olacağını söyledi. Protokol ve buluşma sayesinde Eskişehir ve Afrika’nın daha çok yakınlaştığını ifade eden Nijerya Federal Cumhuriyeti Büyükelçisi Abdulhamid, gerçekleştirilen toplantı ve protokolün ziyaret ve temaslara göre alışılmışın dışında olduğunu ve çok daha etkili bir sonuca ulaşacağını söyledi.

“Afrika ve Eskişehir arasındaki ticaret daha çok gelişecek”

Eskişehir ve Afrika arasında her iki tarafında kazanacağı bir işbirliğinin olacağını kaydeden Nijerya Federal Cumhuriyeti Büyükelçisi Abdulhamid, Türkiye’den Afrika’ya ihracat yapan birçok tüccar ve sanayicinin bulunduğunu söyledi. Afrika’da yerleşik Türk yatırımcısının da bulunduğunu belirten Büyükelçi Abdulhamid, Afrika’nın karşılıklı ticaret için her türlü alt yapı ve imkana sahip olduğunu söyledi.Toplantıya katılan büyükelçi ve diplomatların Eskişehir ve Afrika arasındaki ilişkileri daha çok geliştirmek için özellikle hassasiyet göstereceklerini ifade eden Nijerya Federal Cumhuriyeti Büyükelçisi Abdulhamid, işbirliği anlaşması sayesinde ekonomik ilişkilerin gelişeceğini dile getirdi.

 

© Copyright 2017 | Eskişehir Ticaret Odası Tüm Hakları Saklıdır.
KVKK Aydınlatma Metinleri