ÇEVRİMİÇİ İŞLEMLER



ETO İRAN’DA ESKİŞEHİR’İN TİCARET VE SANAYİSİNİ TANITTI

Eskişehir Ticaret Odası’nın beyaz eşya sektöründe faaliyet gösteren üyeleri, Meclis Başkanı A. İskender Bayar’ın da katılımıyla İran’ın başkenti Tahran’da düzenlenen Uluslararası Ev Gereçleri Beyaz Eşya ve Yan Sanayi Fuarı’nı ziyaret etti. Çok sayıda görüşmenin gerçekleştirildiği fuar kapsamında ETO üyeleri, İran İslam Cumhuriyeti’nin en önemli beyaz eşya üreticileri ile bir araya geldiler.

Tahran Ticaret Odası ile işbirliği protokolü imzalandı

ETO heyeti program kapsamında Eskişehir’in üretim potansiyellerinin değerlendirilmesi amacıyla bir çok kurumla da bir araya geldi. Tahran Ticaret Odası’nda gerçekleştirilen törenle,Oda üyeleri arasındaki iletişimin geliştirilmesi amacıyla Odalar arası işbirliği protokolü imzalandı. Eskişehir Ticaret Odası Meclis Başkanı A. İskender Bayar törende yaptığı konuşmada, Eskişehir’in üretim kapasitesi hakkında bilgi vererek, 31 firmanın Eskişehir’den İran’a ihracat gerçekleştirdiğini ve bu sayıyı kısa bir zaman diliminde artırmayı amaçladıklarını belirtti. Beyaz eşya yan sanayiden, seramik ürünlerine;makineden kimyasala kadar geniş bir yelpazede gerçekleştirilen ihracatın hacim olarak yeterli olmadığını belirten Bayar, en kısa sürede ihracat kapasitesinin geliştirilmesini hedeflediklerini söyledi. Tahran Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr.S. Hamid Hosseini ise yaptığı konuşmada iki ülkenin dostluğunun asırlık bir geçmişe dayandığını ifade ederek, 15 Milyar dolara ulaşan karşılıklı ticaretin önümüzdeki 5 yılda 30 milyar dolara ulaşmasını hedeflediklerini belirtti. Bu vizyon doğrultusunda çalışmalarına yön verdiklerini belirten Hosseini, Eskişehir’in bundan sonraki dönemde bu vizyonda başrol oynayacağını kaydetti.

İran ile ticarette yaşanan sorunlar üst düzeyde ele alındı

Program kapsamında bir diğer ziyaret de İran’da faaliyet gösteren odaların çatı kuruluşu olan İran Ticaret Sanayi, Maden ve Tarım Odasına gerçekleştirildi. Toplantıda İran Ticaret Sanayi, Maden ve Tarım Odası Asya Ülkeleri Şefi Ali Asghar Farshchi,Türk İran Ortak Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Jelal Ebrahimi, İran Türkiye İş Konseyi Üyesi Vahid Payman ve İran Beyaz Eşya Endüstrisi Derneği Genel Sekreter Yardımcısı Abolghasem Shanehsaz hazır bulundular. ETO üyelerinin İran’a yapılan ihracat işlemlerinde yaşanan sıkıntıları dile getirdikleri toplantıda, yüksek navlun giderleri ve gümrükleme işlemlerine ilişkin karşılıklı çözüm önerileri ele alındı. Ek olarak Eskişehirli işletmelerin ihracat kapasitelerinin yükseltilmesine ilişkin önerilerin masaya yatırıldığı toplantıda, sektörel işbirliklerine ilişkin detaylar ele alındı.

Güler:“İran ihracat için önemli bir pazar”

Konu hakkında açıklama yapan ETO Başkanı Metin Güler, İran’ın Eskişehir için son derece önemli bir pazar olduğunu ve 2023 hedefleri için Eskişehir’in vizyonunda ciddi yere sahip olması gerektiğini kaydetti. Güler açıklamasında; “İran İslam Cumhuriyeti, 80 milyonu aşkın nüfusuyla son derece önemli bir pazar. Ek olarak Batı’nın ambargosu altındaki İran ekonomisi, bizim için büyük bir fırsata işaret ediyor.Eskişehir olarak İran’a gerçekleştirdiğimiz 13.1 milyon dolarlık ihracat ile yetinmemiz mümkün değil. Özellikle Uzak Asya ülkelerinin radarındaki İran’a,2023’e yaklaşırken daha yoğun ilgi göstermemiz gerekiyor. İş yapma kültüründeki farklılıklar bizi korkutmamalı; zira İran sürdürülebilir bir pazar. Üyelerimizin İran’da gerçekleştirecekleri çalışmaların her aşamasında yanlarında olacağız. Üyelerimizle birlikte bu fırsatı değerlendirerek anlamlı sonuçlar alacağız” ifadelerine yer verdi. 

© Copyright 2017 | Eskişehir Ticaret Odası Tüm Hakları Saklıdır.
KVKK Aydınlatma Metinleri