ÇEVRİMİÇİ İŞLEMLER



ETO BAŞKANI GÜLER’DEN YIL SONU DEĞERLENDİRMESİ

Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, ekonomiye dair değerlendirmelerde bulundu. 2014 yılının iş dünyası için zorlu bir yıl olduğunu ifade eden ETO Başkanı Metin Güler,“Elbetteki 2014 yakın coğrafyamızda yaşanan olumsuz gelişmeler, Irak, Suriye’de meydana gelen olaylar ve seçim gündemi dolayısıyla ekonominin geri planda kaldığı bir yıl oldu. Dövizde ve özellikle dolarda yaşanan artış, imalatını ithalatla sürdüren üreticileri zorladı. Sanayicilerimizin geleceğe yönelik yatırım yapmakta çekindikleri bir yıl oldu. Özellikte yatırımcıların temkinli yaklaştığını gözlemlemekteyiz. Ancak 2015 yılının, Sayın Başbakanımızın açıkladığı ve devamı da gelecek yapısal tedbirlerle tüccar ve sanayicilerimizin önünü daha net görebileceği bir yıl olacağını ümit etmekteyiz. 10. Kalkınma Planı Öncelikli Dönüşüm Programları kapsamında üç grupta toplanan Eylem Planları ve Ekonomi Bakanımızın cari açık ve 2014 büyümesine ilişkin öngörüleri de bu beklentilerimizi desteklemektedir” diye konuştu.

Yeni yılda tüccar ve sanayici risklere karşı dikkatli olmalı

Amerikan Merkez Bankası’nın yeni yılda da devam ettireceği likidite sınırlamasının gelişmekte olan ülkelerde sorun yaratabileceğini ifade eden ETO Başkanı Metin Güler, “Petrol fiyatlarının düşmesi ve cari açıkta yaşanan iyileşme trendiyle piyasalar sakinleşti. Ancak ABD Merkez Bankası likidite musluklarını kapatacağını ifade etmişti.Yeni yılda bunun olumsuz etkilerini Türkiye'nin de aralarında bulunduğu birçok ülke hissedecek.  Özel sektörümüzün yaklaşık  278 milyar dolarlık bir borcu var.  Kur artışının da göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Dolayısıyla tüccar ve sanayicilerimizin 2015 yılında büyümek için doğru ve geleceğe yönelik adımlar atması gerekmektedir. Bunun için de ürün çeşitliliği artırılmalı, ileri teknoloji ürünleri geliştirilmeli, AR-GE ve inovasyona önem verilmelidir.

2015 yılında üyelerimize yeni pazarlar kazandıracağız

Eskişehirli tüccar ve sanayicilerin 2015 yılında ihracatta sorun yaşamamaları için, yeni pazarlara yönelmesi gerektiğini ifade eden ETO Başkanı Metin Güler,“Tüccar ve sanayicilerimizin pazarlarının daralmaması ve dünyada yaşanan ekonomik olaylardan olumsuz olarak etkilenmemesi için pazar seçeneklerini geliştirmesi lazımdır. Özellikle uluslararası dalgalanmadan çok etkilenmemek için Güney Amerika başta olmak üzere, Türki Cumhuriyetler ve Cezayir ile Tunus gibi ülkelere ağırlık vermemiz gerekiyor. İran’a uygulanan ambargo nedeniyle de üyelerimiz ürettikleri malları kolaylıkla bu ülkeye satabilirler. Bu doğrultuda ETO olarak yeni yılda beyaz eşya sektörümüzü İran’da gerçekleştirilecek fuarda tanıtacağız. Üyelerimize yeni pazarlar kazandırmak için 2015 yılında aktif bir rol oynayacağız” diye konuştu.

Dış Ticaret Destek merkezi ihracatçının eli ayağı olacak

Eskişehir Ticaret Odası’nın ihracatı geliştirmeye yönelik hayata geçireceği Dış Ticaret Destek Merkezi hakkında da bilgi veren Başkan Metin Güler,  “Dış Ticaret Merkezi’nin ihracat yapmak isteyen ve hali hazırdaki pazar payını geliştirmek isteyen üyelerimiz için yeni bir birimi hayata geçiriyoruz. Bu birim, dünya üzerinde en geniş veritabanlarından yararlanacak. Örnek vermek gerekirse; kalem üreten üyemiz önce dünyanın en büyük kalem ithalatçısı olan ülkelere ve ardından da bu ülkelerdeki kalem ithalatı yapan firmaların iletişim bilgilerine kadar ulaşabilecek. Buna ek olarak üyelerimizin dış ticaret uzmanları yoksa ve dil sorunu yaşıyorlar ise, bu konuda dahil olmak üzere uzmanlarımız tarafından destek verilecek. Dış Ticaret Destek Merkezi deyim yerindeyse ihracatçı üyemizin eli ayağı olacak. Uzun süreden bu yana üzerinde çalıştığımız sistem artık hazır. Proje hakkında ihracatçı üyelerimiz başta olmak üzere tüm ETO üyelerine tanıtım çalışmalarımız başlayacak” şeklinde konuştu.

© Copyright 2017 | Eskişehir Ticaret Odası Tüm Hakları Saklıdır.
KVKK Aydınlatma Metinleri