ÇEVRİMİÇİ İŞLEMLER



EYLÜL AYI OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI YAPILDI

Eskişehir Ticaret Odası’nın Eylül ayı olağan meclis toplantısı gerçekleştirildi. 30 Eylül Salı günü gerçekleştirilen toplantı Meclis Başkanı A. İskender Bayar’ın açılış konuşması ile başladı. Toplantıda gündem maddeleri görüşülerek meclis üyeleri tarafından oylanarak karara bağlandı. ETO’nun Eylül ayı faaliyetleri her ay olduğu gibi kısa bir film gösterimi ile meclis üyeleri ile paylaşıldı.Toplantıda konuşan Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, oda olarak tüm önceliklerinin tüccar, esnaf ve sanayici olduğunu, bu nedenle de şehrimizdeki tüm kurum ve kuruluşlarla üyelerin sorunlarına çözüm bulmak için istişarede bulunduklarını kaydetti.

Fuar ve Kongre Merkezi tüm kurumların mutabakatıyla yapılıyor

Birlik ve beraberlikte bereket olduğunu,dirlikte başarı olduğunu ifade eden ETO Başkanı Metin Güler,“Biz ETO olarak üzerimize düşen görevi yerine getirmek zorundayız. Üyelerimizin sıkıntılarını iletmekle yükümlüyüz. Bu konuda da çok olumlu tepkiler alıyoruz. Eskişehir Ticaret Odası şehre ağabeylik, önderlik etmelidir. Birleştiren, bütünleştiren,sorun çözen olmalıdır. Şehrin kurumlarıyla sürdürdüğümüz ilişkinin, Eskişehirli tüccar ve sanayiciler için ilk meyvesini de bu konuda toplayacağız. Şehrimizin geleceği için yürüttüğümüz Fuar ve Kongre Merkezi projesi, Büyükşehir Belediyesi, Odunpazarı ve Tepebaşı Belediyesi, Anadolu ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ile Sanayi Odamız ve Ticaret Borsamızın ortak mutabakatıyla yapılıyor olacak” diye konuştu.

Eskişehir Ticaret ve Sanayi Müzesi hayata geçiyor

Yönetim kurulu olarak amaçlarının şehrimize ve sonraki kuşaklara kalıcı eserler bırakmak olduğunu kaydeden ETO Başkanı Metin Güler, “Bu konuda bir çalışmamız da Ticaret ve Sanayi Müzesi. Onunla ilgili de sizlere birer mektup yolladık. Eserleri toparlamaya başladık. Sizlerden ve üyelerimizden de bu konuda destek bekliyoruz. Belki de sandığınızda, evinizde sakladığınız ata yadigarı emanetleriniz vardır. Onlara en az sizin kadar sahip çıkacak, sizin adınızla veya babanızın adıyla sergileyecek ve ölümsüzleştireceğiz. İnşallah 2015 yılında müzemizi hayata geçireceğiz” dedi.

Küresel fuarlarda stant açarak, firmalarımıza destek olacağız

Eskişehir Ticaret Odası’nın bugün yalnızca şehrimizde değil, şehir dışında hatta ülkeler ötesinde de etkin bir varlık gösterdiğini ifade eden Başkan Metin Güler, Odamız üyelerimize yeni pazarlar bulmak, ihracatı geliştirmek için çalışmalar yürütüyor. Elbette bu doğrultuda en büyük kozumuzu Uluslar arası fuarlar olarak görüyoruz. İlk olarak üyelerimiz 19-23 Ekim tarihlerinde Paris’te düzenlen SİAL Uluslar arası Gıda fuarına katılım sağlayacaklar. Ardından da 26 Ekim- 6 Kasım günleri arasında Çin’deki Kanton İthalat İhracat Fuarı ve Hong Kong Aydınlatma Fuarı’na bir organizasyonumuz olacak. Tabi bir yandan üyelerimiz fuarlara katılım sağlıyor,bir yandan da Odamız Eskişehir ekonomisini ve üreticilerimizi tanıtmaya devam ediyor. 4-7 Kasım tarihleri Fransa’da Middest Yan Sanayi Fuarında 4 üyemiz Odamızın desteği ile stant açacaklar. Ayrıca Odamız önümüzdeki Şubat ayında Antalya’da düzenlenecek olan Yiyecek ve İçecek Fuarında stant açacak. Daha şimdiden 4 üyemiz stantta yer almak için başvuruda bulundu. Bu olanakları değerlendirmenizin çok önemli olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

Dünyaya mal satmak isteyenler için “İhracat Destek Merkezi”

ETO’nun tüm birimlerinin etkin olarak hizmet verdiğini ifade eden Başkan Metin Güler, “Birimlerimiz yol gösteriyor, kolaylaştırıyor, çözüm üretiyor. İşte bütün bu birimlerimizin yanına bir tane daha ekleneceğinin müjdesini vermek istiyorum.Çok yakın zamanda İhracat Destek Merkezi kuruyoruz. İhracat yapmak isteyen üyelerimizin, ürün ve firma bazlı küresel ticaret verilerine ulaşmalarını bu merkez ile hedefliyoruz.Yani üyemiz gelip diyecek ki ben bunu üretiyorum, bu ürünü nereye, hangi ülkeye satabilirim? İhracat Destek Merkezi’mizdeki personelimiz bu ürünün dünyadaki ithalatçı ülkelerini tespit edecek. Bu ülkelerde faaliyet gösteren alıcıları Odamızda alt yapısını kurmakta olduğumuz KOMPASS veri tabanından nokta atışı ile bulacak. Bunu ihracat yapmak isteyen üyelerimizle paylaşacak. Diyecekler ki: bu ülkedeki A firmasına malınızı satabilirsiniz. İşte size bilgileri. Ek olarak ilgili pazarlarda yabancı dil, tanıtım gibi yan destekleri de birimimiz sunuyor olacak. Pazarlayan üyemiz, kazanan ise Eskişehir olacak.

Ekonomide istikrar ve pozitif gelecek algısı korunmalı

Ülkemiz ekonomisine dairde değerlendirmede bulunan ETO Başkanı Metin Güler, “Biz tabii ki artık ülkenin seçim havasından çıkıp acilen ekonomiye odaklanması gerektiğini ifade etmiştik.Bunu da her fırsatta vurguladık. Ancak ne yazık ki yine siyasi ve yakın coğrafyamızda yaşanan olumsuz gelişmelere odaklı bir gündem oluştu. Dolayısıyla da ekonomi geri planda kaldı. Bunun neticesinde de ekonomik büyüme yüzde 2-3’lerde seyrediyor. Öte yandan doların yükselişi malum ve daha da yükselecek gibi gözüküyor. Ham madde alan, üretimini ham madde ile yapan sanayici zor durumda kalıyor. Zor durumda olan sanayici de haliyle yeni yatırımlar yapamadığı, kapasitesini artıramadığı için istihdam yeteri kadar artamıyor. Elbetteki evhamlı görünmek istemeyiz ama, artık ekonomi yönetimi ivedilikle tüm performansını ticaret ve sanayiye yönlendirmeli. Daha önce verilen teşvikler,ticaret ve sanayiyi geliştirmeye yönelik politikalara ağırlık verilmeli. Öte yandan dövizin yükselişi, cari açık azaltılması ve yatırımcının çekilmesi için yeni politikalar ve tedbirler alınmalı. Eskişehirli iş camiası olarak başta sayın Başbakanımız ve Ekonomi Bakanımız olmak üzere tüm ekonomi yönetiminden,istikrar ve pozitif gelecek algısının korunması yolunda ilgi bekliyoruz” diye konuştu. 

© Copyright 2017 | Eskişehir Ticaret Odası Tüm Hakları Saklıdır.
KVKK Aydınlatma Metinleri