ÇEVRİMİÇİ İŞLEMLER



ESKİŞEHİR’İN 2023 STRATEJİSİNİ ETO PLANLAYACAK

Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, Eskişehir’in 2023 yılı ekonomisine dair strateji belirlemek üzere çalışma içinde olduklarını kaydetti. Türkiye İstatistik Kurumu’nun Eskişehir 2023 yılında Eskişehir’in 908 bin nüfusa ulaşacağını açıkladığını kaydeden ETO Başkanı Metin Güler, ancak şehirdeki turizm, hizmet sektörü, üniversiteler, ticaret ve sanayi potansiyellerinin değerlendirildiğinde Eskişehir’in 9 yıl sonra nüfusunun 1 milyonu aşacağını öngördüklerini söyledi.Dolayısıyla Eskişehir’in stratejisini doğru belirlemek gerektiğini ifade eden Metin Güler, “Eskişehir Ticaret Odası olarak “2023 yılında Eskişehir” adlı bir stratejik plan hazırlayacaklarını kaydetti. Başkan Güler bu plan çerçevesinde Eskişehir’in gelecek sanayi projeksiyonu, ihracat tahmini, sanayi ve ticaret kabiliyeti, yeni iş alanları, organize ihtisas bölgeleri, bölgesel yatırımlar ve turizme yönelik adımlara ilişkin strateji geliştirdiklerini dile getirdi.

Ulaşımdaki avantajlar Eskişehir’e olan talebi artıracak

Eskişehir’in geleceğinde bölgesel etkiler ve ulaşım avantajlarının da göz önünde bulundurulmasının önemine değinen ETO Başkanı Metin Güler,  “İstanbul Yüksek Hızlı Tren hattı ile beraber Eskişehir’den her yıl 20 milyona yakın yolcu geçeceği öngörülüyor. Sanayinin Marmara bölgesinde sıkışması ve yoğunlaşması dolayısıyla Eskişehir daha çok talep görecek. Yeni organize sanayi bölgelerine ve ihtisas sanayi alanlarına ihtiyaç duyulacak. Yatırımcıların Eskişehir’e olan talebi artacak” diye konuştu.

Doğru planlama ile sanayi ve alt yapıdaki ihtiyaçlar giderilecek

Eskişehir’in yer altı zenginliklerin de açılacak olan tesislerle beraber ekonomiye kazandırılacağını kaydeden ETO Başkanı Metin Güler, bu anlamda Eskişehir’deki nüfus yoğunluğu ve işgücü açığının artacağını söyledi. Bor ve enerjiye yönelik tesislerin de hayata geçeceğini ifade eden Güler, Eskişehir’de birkaç yıl içinde yeni sanayi kollarının oluşacağını, yan sanayinin de buna göre şekillenip gelişeceğini söyledi. Bu anlamda atık tesisleri ve alt yapıdaki ihtiyaçların artacağını,yeni ihtiyaçların doğacağını, tüm bu gelişmelerin göz önünde bulundurmanın Eskişehir’in menfaatine olacağını söyledi.

Şimdi harekete geçersek Eskişehir’in geliri daha da artacak

Bir ilin ekonomik gelişme sürecinin temel belirleyicilerinden birisinin hiç şüphesiz nüfus büyüklüğü ve dinamikleri olduğunu belirten ETO Başkanı Güler,  ilin nüfus büyüklüğünün ekonomiye işgücü arzı sağlamasının yanında, toplam talebin belirleyicisi olarak da ekonomik büyümenin sürükleyici unsuru olduğunu ifade etti. Bu bağlamda artan nüfusta Eskişehir’de planlanan 3’cü üniversitenin de etkili olacağını belirten Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, şehri meydana getiren tüm unsurların bu doğrultuda değerlendirilmesi gerektiğini dile getirdi. Şehrin turizmden ticarete stratejik planlarının yapılmasının önemli olduğunu ifade eden Güler, “3’üncü üniversite,yeni sanayi yatırımları, turizmdeki imkanlar, açılan yeni oteller ile birlikte,bugün Eskişehir’de yaklaşık 14 bin dolar olarak kişi başına düşen gelirin, 2023 yılında yaklaşık 20 bin dolar düzeyine ulaşacağını öngörmekteyiz. Planlamaları doğru yaparsak, stratejilerimizi her anlamda doğru belirlersek, bu rakamlarında üstüne çıkabiliriz. Dolayısıyla bir an önce Eskişehir’in bu konuda harekete geçmesi, şehrimizdeki tüm kurum ve kuruluşların birlikte karar vermesi gerekmektedir” diye konuştu.

 

 

© Copyright 2017 | Eskişehir Ticaret Odası Tüm Hakları Saklıdır.
KVKK Aydınlatma Metinleri