ÇEVRİMİÇİ İŞLEMLER



BAŞKAN METİN GÜLER, BASIN MENSUPLARI İLE BİR ARAYA GELDİ

ETO Başkanı Metin Güler, Meclis Başkanı A. İskender Bayar, Disiplin Kurulu Başkanı Halis Sağlam, Yönetim Kurulu ve Meclis Divanı'nın katılımı ile bir basın toplantısı gerçekleştirdi. 18 Haziran Çarşamba günü gerçekleşen toplantıda konuşan Başkan Metin Güler, göreve geldiği günden bu yana yürütülen faaliyetler hakkında bilgi vererek, Eskişehir ticaret ve sanayisi hakkındaki düşüncelerini paylaştı.

Girişimcilikte Türkiye ortalamasının 4 katına ulaştık

ETO’nun en çok önem verdiği unsurların birinin de eğitim olduğuna dikkat çeken Başkan Metin Güler, “Ocak ayı itibariyle ETO Akademi tarafından 10 eğitim düzenlendi. Bu eğitimlerden 800 üyemiz ve çalışanı yararlandı. Hijyen Eğitimi de yasal bir zorunluluk. Bu konuda eğitim almayan personel çalıştıranlar için 5 Temmuz 2014’den itibaren denetlemeler başlayacak. Bu güne kadar 400 kişi eğitim aldı. 1200 başvuru da bekliyor. Hijyen eğitiminde yıl sonuna dek 5000 kişi hedefleniyor. 6331 sayılı iş güvenliği yasası için 2 bilgilendirme toplantısı düzenledik. Soma’da yaşanan facia bu eğitimlerin ne denli gerekli olduğunu gösteriyor. Öte yandan girişimciliğe de büyük önem veriyoruz. KOSGEB ile yürüttüğümüz uygulamalı girişimcilik eğitimlerinde toplam 694 kişi sertifika aldı. Sertifika alanlardan 130’u iş yerini açtı. Bu eğitimi alıp da iş kuranların Türkiye ortalaması %5, ETO ortalaması %20’dir. Türkiye ortalamasının 4 katına ulaştık” diye konuştu.

2014 yılınca 200 tüccar ve sanayiciye ticari vize

ETO’nun önem verdiği unsurlardan bir diğerinin de dış ticaret olduğuna dikkat çeken Başkan Metin Güler, “ Dış ticaret ETO için çok önemli. İngiltere, Macaristan, Bosna hersek ve Yunanistan’daki girişimlerden sonuç alacağımızı düşünüyoruz. En son olarak Macaristan ile vize kolaylığı anlaşması imzaladık.2014 yılında üyelerimize 200’e yakın vize sağladık. Artık üyelerimizin Schengen vizesi sorunu kalmadı. Bu durum ticaretimize de katkı sağlıyor. Geçen yıla göre İtalya’ya ihracatımız % 36 arttı. Milano/İtalya’daki mobilya fuarına üyelerimiz katıldı. İtalyan firmaları ile çalışmaya başlayan üyelerimiz var. Yurt içinde ise 23 fuara katılım sağladık. Bu fuarlara 600 üyemiz katıldı. Üyelerimiz buradan makine de alıyor,ürünlerini de satıyor. Vizyonlarını geliştiriyor, yeni ufuklar kazanıyorlar” dedi.

Hafriyat sorununu üyelerimize büyük külfet getiriyordu

Üyelerin sorunları ve beklentilerinin en öncelikli konu olduğunu dikkat çeken ETO Başkanı Metin Güler, “ Sorunları bizzat dinliyor, çözümleri değerlendiriyoruz. Yeni Tüketici Kanunu, Enerjinin Doğru Kullanımı, İnşaat Sektöründe Yaşanan Sıkıntılar, Kredi Kartı İle Yapılan Satışlara Sınırlama Getirilmesi hakkında komitelerimizle bir araya gelip toplantılar düzenledik. 1500 üyemizin yer aldığı inşaat sektöründe hafriyat döküm sahaları ilgili sıkıntılar yaşanıyordu. Üyelerimize çok büyük yıkım maliyetleri getiriyordu. Konu hakkında belediyelerimizle, ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla görüştük. Taleplerimizi ilettik. Bu sorunun artık ortadan kalkacağını düşünüyoruz. Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğüne teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Birlikte iş yapma kültürünü geliştirmeliyiz

ETO’nun Eskişehir’i geleceğe hazırlama iddiası olduğunu hatırlatan Başkan Metin Güler, “Eskişehir’in potansiyellerini değerlendirmeye odaklanıyoruz. Eskişehir’in gelecek 30 yılını planlamak için işbirliği şart. Valilik, belediyeler, üniversiteler, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları birlik olmalıyız. Hedefimiz ticaretle, sanayiyle,turizmi ve üniversitelerle şehrini ileri taşımaktır. Bu konuda açık bir işbirliği anlayışına sahibiz. Bunu Kayseri’de, Konya’da, Denizli’de görüyoruz. Artık bizde böyle olmalıyız” dedi.

Çarşı kültürünü yeniden canlandırmalıyız

Dünyanın birçok şehrinde çarşı kültürünün ticari ve sosyal yaşamda önemli rol oynadığını belirten ETO Başkanı Metin Güler, “ Odunpazarı, Taşbaşı, Hamamyolu bölgesi potansiyele sahip. Yeme içme yerleri, kaliteli zaman geçirmek için enstrümanlar olmalıdır. Bölge, turistler ve Eskişehirliler için cazibe merkezi olmalı. Çevre düzenlemesi yapılmalı. Mimarı doku değiştirilmeli. Estetik kazandırılmalı.Buralarda yaşam akşam saat 6’dan sonra bitiyor. Dolayısıyla buralara canlılık getirmeliyiz. Öte yandan çarşıda üyelerimizi zorlayan diğer bir husus da otopark konusu. Bu küçük müdahalelerle aşılabilir. Çarşıdaki üyelerimizin yaşadığı sıkıntıların çözümünü çok önemsiyoruz” diye konuştu.

İnanç turizmi ile ticarette ivme kazanabiliriz

Yüksek Hızlı Tren ile yılda ortalama 4.5 milyon yolcu taşındığını ifade eden Başkan Güler, “Yüksek hızlı trenin İstanbul hattının da açılması ile birlikte Eskişehir’den en az 20 milyona yakın yolcunun geçmesi planlanıyor. İşte bu anlamda bu yolculardan 5 milyonunu Eskişehir’de konaklatmalıyız, turizm değerlerimizi gezdirmeli,restoranlarımızda yedirmeli, alışveriş yaptırmalıyız. Eğer bu insanlar öylece Eskişehir’den geçip giderse bu iş olmaz. Dünyanın en önemli turizm merkezleri kentin ve toplumun hafızasına ışık tutar. Roma’da da, Atina’da, Paris’te de kültür ve inanç ögeleri turizmle bütünleşmiştir. Dolayısıyla sadece Odunpazarı ile turizmin sürdürülmesi mümkün değil. Bu anlamda Sivrihisar çok önemli. Nasreddin Hoca, Yunus Emre, Aziz Mahmut Hüdai, Hızır Bey gibi değerlerimiz var. Eski Ermeni Kilisesi, Sivrihisar Ulu Camii, Sivrihisar Zaimağa konağı, Selçuklu hamamlarımız var. Seyitgazi’de Seyit Battal Gazi Türbesi, Şücaaddin Veli Türbesi var. Hacı Bektaşi Veli Türbesi her yıl milyonlarca turist çekiyor. Aynısını Eskişehir için de yapabiliriz. Han’da Yazılıkaya yer alıyor. Eskişehirli olup da buraları bilmeyen, gitmeyen var. Bu algıyı öncelikle değiştirmeliyiz. Buraları da turizme kazandırmalıyız. Özellikle yurt dışından turistleri bu bölgelere çekebilmeliyiz. Bilinirliliğini artırmalıyız. Turistlerimizi günü birlik değil konaklatmalıyız” şeklinde konuştu.

İlçelerde sanayi ihtisas bölgeleri oluşturmamız şart

İlçelerde de sanayileşmenin önemine vurgu yapan Güler, “Türkiye’nin en büyük organize sanayi bölgesine sahibiz. Bu bizim için büyük avantajdır. Ancak artık ilçelerimizde de organize sanayi bölgelerini etkin hale getirmeliyiz. Beylikova Besi OSB, Sivrihisar OSB’yi çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor. ETO olarak bu konuda destek veriyoruz. Yatırımcı gelmesi için çaba gösteriyoruz. Eskişehir ticaret ve sanayisinde önemli adımlar atmak istiyoruz. Ne yazık ki bugün Eskişehir’in ticaret ve sanayisine dair bir envanteri yok. Kim neyi nereye satıyor, üretim kabiliyeti nedir, ham maddeyi nereden alır, bunları bilmiyoruz. Bu nedenle envanter çalışmalarına başladık. En kısa sürede ETO üyelerine dair istatistik veri yayınlayacağız” dedi.

Üniversiteler ile organik bağın güçlendirilmesi lazım

Eskişehir’in üniversite şehri olması ile övünüyoruz. İki tane üniversitemiz mevcut. Artık öğrenciler özellikle üniversite okumak için Eskişehir’i tercih ediyor. Öncelik veriyor.Şehrimizde binlerce öğretim elemanı ve akademisyen var. Artık Eskişehir’e 3’ncü ve 4’ncü üniversite lazım. Şehrimiz bu yatırımları kaldıracak durumdadır. Öte yandan üniversitelerimizle daha etkin olarak çalışmalıyız. Birlikte proje bazlı işbirlikleri yapmalıyız. Ticaret ve sanayiye ilişkin çalışmalar yürütmesine olanak tanımalıyız. Bu konuda da girişimlerimiz ve çabalarımız mevcut” diye konuştu.

Fuar alanını, kongre merkezi ve hizmet binamız ile birlikte planlıyoruz

Yıllardır gündeme gelen Eskişehir’de fuar alanı kurulmasına ilişkin de fikirlerini paylaşan ETO Başkanı Metin Güler, “ Tabi bu konuda haklı olarak çok yazıldı, konuşuldu. Bu konudaki gerekliliğin farkındayız. Yalnızca bir fuar alanı yapmak istemiyoruz. İçinde 1000 kişilik, 250, 100 ve 50 kişilik konferans ve kongre salonlarının olduğu kongre merkezi düşünüyoruz. 7500 metre kare fuayesi olan ve 2500 metre kare rezerv alanı bulunan, toplamda 10.000 metre karelik bir fuar alanı planlıyoruz. Hizmet binamızı da orada tasarlıyoruz. Ancak bunun için mevcut kaynaklarımız ne yazık ki yetmiyor. Bu projenin gerçekleşmesi için Ekonomi Bakanlığı’ndan hibe almamız söz konusu. Dolayısıyla kaynaklarımızı ve bütçemizi doğru şekilde ayarlamaya çalışıyoruz. Öte yandan Eskişehir Ticaret Odası olarak Odunpazarı’nda bir evimiz bulunuyor.  Devam eden restorasyon projesinde son aşamaya geldik. Evin kullanımıyla ilgili hazırlıklarımızı da şekillendirmeye başladık. O binayı ticaret müzesi olarak faaliyete geçireceğiz.Biliyorsunuz ki Odunpazarı müzeleri ile özdeşleşti. Biz de Eskişehir’e bu şekilde kalıcı bir eser bırakmak istiyoruz” diye konuştu. Başkan Metin Güler, toplantı sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

 

 

© Copyright 2017 | Eskişehir Ticaret Odası Tüm Hakları Saklıdır.
KVKK Aydınlatma Metinleri