ÇEVRİMİÇİ İŞLEMLER



ETO MACARİSTAN İLE VİZE KOLAYLIĞI PROTOKOLÜ İMZALADI

Eskişehir Ticaret Odası,tüccar ve sanayicilerimiz için İtalya ve Fransa’nın ardından Macaristan ile de Vize Kolaylığı protokolü imzaladı. 13 Mayıs Salı günü gerçekleştirilen protokol törenine Macaristan’ın Ankara Büyükelçisi János Hóvári, Macaristan’ın İstanbul Başkonsolosu Gábor Kiss, Macaristan Büyükelçiliği Kültür Ataşesi Viktor Mátis,ETO Başkanı Metin Güler, Yönetim Kurulu ve Meclis Divanı ile Eskişehirli firmaların temsilcileri katıldı.

Macaristan ayrı bir öneme sahip

Törende bir konuşma yapan ETO Başkanı Metin Güler, Eskişehir’in, planlı sanayisi ve canlı ticaret iile ülkemiz için merkez konumunda olduğunu belirterek, Türkiye’nin en büyük Organize Sanayi Bölgesi ve yine ülkemizin en büyük üniversitesine sahip olan Eskişehir’in,yılda yaklaşık 2 milyar dolarlık bir ihracata imza attığını söyledi. Makine,tekstil, beyaz eşya, savunma ve gıda gibi sektörlerle beraber, altın, bor,krom, toryum gibi kıymetli madenleri ile Eskişehir’in önemli bir unsur olduğunu kaydeden Güler, “Ülkemizin önemli ticari partneri AB ile vize konusuna çözüm üretebilmek için birçok AB üyesi ülkenin temsilciliğiyle istişare ettik, etmeye de devam ediyoruz. Ancak belirtmeliyim ki Macaristan bu anlamda ayrıca bir öneme sahiptir” diye konuştu.

 Eskişehir olarak Macaristan’a bir adım daha yaklaşıyoruz

Macaristan’ın gerek GSYİH, enflasyon, doğrudan yabancı yatırım oranları gibi temel ekonomik göstergeleriyle; gerekse ekonomik vizyonuyla ülkemizle örtüşen bir profile sahip olduğunu belirten Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, “Bununla birlikte Macaristan, üretim ve ihracat kabiliyetleriyle Eskişehir için mükemmel bir partnerdir. Ancak dış ticaretimize baktığımızda hem ülkemizin, hem kentimizin performansının istediğimiz düzeyde olmadığı görülüyor. Eskişehir olarak geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiğimiz 6.2 milyon dolarlık ihracat rakamı, bizi hedeflerimize taşımaktan uzak bir rakamdır. Tekstil, makine ve elektrik elektronik Macaristan’ın hali hazırda ülkemizden en yoğun ithalat gerçekleştirdiği üç başlık. Eskişehir hem bu başlıklarda, hem de bir adım ilerisinde kabiliyeti yüksek bir ekonomiye sahiptir. Bu yüzden Macaristan’a stratejik bir partner olarak önem atfediyoruz. Bu protokolle Eskişehir Ticaret Odası üyeleri, rutin uygulamadan farklı olarak sadece temel evraklarını ibraz ederek çok giriş çıkışlı vize imkanına sahip olacaklar. Bu anlaşma ile Macaristan’a bir adım daha yaklaşıyoruz” diye konuştu.

Macarlarınve Türklerin geçmişi ortak

Macaristan’ın Ankara Büyükelçisi János Hóvári ise, Türkiye ile Macaristan ile çok büyük iletişim olduğuna dikkat çekerek, her iki ülkenin ortak bir geçmişi olduğunu ve tarih boyunca yollarının kesiştiğini ifade etti. Macaristan ve Türkiye’nin her alanda birbirine destek olduğunu ifade eden Büyükelçi János Hóvári, her iki ülkenin köklerinin aynı olduğunu dile getirdi. Macaristan’ın AB konusunda Türkiye’ye destek verdiğini belirten Büyükelçi János Hóvári, “ Eskişehir Anadolu’nun en önemli şehirlerinden biridir. Manevi kimlik ve ulusal kimlik bakımından önemlidir” dedi.

Eskişehir ile işbirliği yapmak istiyoruz

Türkiye’nin AB üyeliği süreci ve Eskişehir Ticaret Odası ile gerçekleştirdikleri protokol hakkında da konuşan Macaristan’ın Ankara Büyükelçisi János Hóvári, “Biz Macaristan olarak10 yıldır AB üyesiyiz. Türkiye’nin yeri de Avrupa Birliği’dir. Türkiye son 15-20 yılda çok önemli mesafe kat etti. Ekonomiyi yeniden inşa etti. Biz Macarlar olarak Eskişehir ile her alanda işbirliği istiyoruz.  Kültür, eğitim, iktisadi alanlarda işbirliği yapmak üzere Eskişehirli iş adamlarını Macaristan’a bekliyoruz. Macaristan olarak Türkiye’nin önemli sanayi ve ticaret odaları ile anlaşmalar imzalıyoruz.Eskişehir Ticaret Odası da bu odalardan biri oldu. İşbirliği için, ticaret için, görüşmek, güvenmek gerek” diye konuştu. Macaristan’ın Ankara Büyükelçisi János Hóvári ayrıca beraberindeki heyet ile birlikte Eskişehir Ticaret Odası'nda birimleri inceleyerek, ETO Sanat Galeri'sini ziyaret etti. 

 

 

© Copyright 2017 | Eskişehir Ticaret Odası Tüm Hakları Saklıdır.
KVKK Aydınlatma Metinleri