ÇEVRİMİÇİ İŞLEMLER



ENERJİ VERİMLİLİĞİ ETO’NUN EV SAHİPLİĞİNDE MERCEK ALTINA ALINDI

Eskişehir Ticaret Odası Meclis Toplantı Salonu’nda, İl İl Enerji Verimliği Projesi Workshop Programı düzenlendi. 2 Mayıs Cuma günü gerçekleştirilen programa Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı ve Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Yönetim Kurulu Başkanı  H. Murat Mercan, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay, ETO Başkanı Metin Güler, ESO Başkanı Savaş Özaydemir, Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Yusuf Yazar ve çok sayıda konuk katıldı. Panel öncesinde bir açılış konuşması yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı H.Murat Mercan,Türkiye’nin artık Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı da üstlendiğini ve 2016 yılında bu bağlamda ülkemizde bir etkinlik gerçekleştirileceğini söyledi.

Dünyanın en temiz kömür santrallerinden biri kurulacak

Eskişehir’in Türkiye’ninen ileri sanayi şehirlerinden biri olduğuna dikkat çeken Mercan, aynı zamanda Eskişehir’in enerji kaynakları bakımından da çok zengin olduğunu kaydetti. Şehrimizin bor, krom, manyezit gibi çok önemli yer altı zenginliklere sahip olduğunu belirten Mercan, Alpu’da 1.3 milyar ton kömür rezervinin yakın zamanda kullanıma açılacağını söyledi. Bu sayede dünyanın en temiz kömür santralinin kurulacağını belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Mercan, bu sayede 10 bin megavatlık bir enerji sağlanacağını dile getirdi.  Eskişehir’in yer altı zenginliğinin bununla da bitmediğini ifade eden Mercan, Sivrihisar bölgesinde dünyada nadir olan ve çok para eden değerli elementlerin bulunduğuna işaret etti.

Bor madeniyle üretilen temizlik malzemeleri dünya devlerine rakip olacak

Toryum adındaki bu elementin ETİ Maden İşletmeleri aracılığı ile çıkarıldığını belirten Mercan, ETİ Maden İşletmeleri’nin geçtiğimiz yıl 600 milyon doların üzerinde ihracat yaptığını ve bu rakamın ilerleyen zamanlarda 1 milyar dolara çıkmasını beklediklerini söyledi. Eskişehir Kırka’da kurulacak ve bor madeni ile temizlik malzemeleri üretecek olan firma hakkında da bilgi veren Bakan Yardımcısı Mercan, bu sayede dünya devi markalarla rekabet edileceğini söyledi. ETO ve ESO’yada büyük sorumluluklar düştüğünü belirten Mercan, bu anlamda odaların işbirliği ile iş adamlarımızı enerji yatırımına yönlendirilebileceğini kaydetti.

Enerji verimliliği konusunda herkesin bilinçli olması gerekiyor

Toplantıda konuşan Başkan Metin Güler, Eskişehir Ticaret Odası olarak Türkiye’nin çok önem verdiği bir konuda toplantıya ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını ifade ederek, bu konuda tüccarından sanayicisine vatandaşından öğrencisine kadar herkesin bilinçlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Türkiye’nin 1940’lı yıllarda henüz enerjiye dair bir çalışması olmadığına dikkat çeken ETO Başkanı Metin Güler, ancak günümüzde ülkemizin enerji verimliliği konusunda çalışmalar yürütmesinin memnuniyet verici olduğunu kaydetti.

Enerji ithalatı cari açığımızı olumsuz etkiliyor

2023’te dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma hedefimizden hareketle, enerji ihtiyacımızın gelecekte de katlanarak artmaya devam edeceğini kaydeden ETO Başkanı Güler, 2013 yılında ithalatımızın 55.9 milyar dolarla yüzde 22’sini enerjinin oluşturduğunu söyledi. Bu rakamın hem büyük bir ithalat faturası getirdiğini hem de cari açığa olumsuz etki ettiğini ifade eden Metin Güler, bu anlamda basit tasarruflarla bile yüzde 25 enerji tasarrufu sağlanabildiğini kaydetti. Başkan Güler hem bireysel, hem de ulusal ölçekte daha zengin ve üretirken tüketmediğimiz bir gelecek için, tüccar ve sanayicilerin itici güç olması gerektiğini dile getirdi.

Aşırı enerji tüketimi çevreye zarar veriyor

ESO Başkanı Savaş Özaydemir ise,  hem günlük hayatta hem de sanayide üretilenden daha çok enerji tüketildiğine dikkat çekerek, böylece hem çok enerjinin ithal edildiğini hem de karbon salınımının arttığını söyledi. Bu sayede çevrenin de zarar gördüğünü ve iklim değişikliklerinin de meydana geldiğini ifade eden Özaydemir, bundan dolayı verimli enerji kaynakları ve yenilenebilir enerjiye yönelmek gerektiğini kaydetti. Eskişehir sanayisinin neredeyse Eskişehir halkı kadar enerji tükettiğine dikkat çeken Özaydemir, bu doğrultuda yenilenebilir enerji için çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Ucuz enerji sanayicilerin rekabet gücünü artırıyor

Toplantıda konuşan Eskişehir Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay ise şehrimizde yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verirken, Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Yusuf Yazar ise başında bulunduğu kurumun faaliyetleri hakkında kısaca açıklamada bulundu.Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna ise Eskişehir’in enerji verimliliği konusunda çok bilinçli olduğunu ve şehrin sanayisinin geleceğinin parlak olduğunu söyledi. Dolayısıyla enerji verimliliğin sanayide ve şehrin geleceğinde büyük önem taşıdığını vurgulayan Vali Tuna, ucuz enerjinin aynı zamanda Eskişehirli firmalarımızın rekabet gücünün de artırdığını kaydetti.

Türkiye’de enerji verimliliği panelde anlatıldı

Açılış konuşmalarının ardından gerçekleştirilen panelde, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sermin Onaygil moderatör olarak, ETKB, Enerji İşleri Genel Müdürlüğü Enerji Politikaları ve Stratejleri Daire Başkanı Öztürk Selvitop, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Haydar Aras, Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü’nden Bora Omurtay konuşmacı olarak yer aldı. Panelde, Türkiye’nin Enerji Görünümü, Enerji Verimliliğinde Temel Kavramlar ve Enerji Verimliliğinin Önemi, Enerji Verimliliği Mevzuatı ve Hedefler, Enerji Verimliliği Destekleri başlıkları adı altında sunumlar yapıldı. 

© Copyright 2017 | Eskişehir Ticaret Odası Tüm Hakları Saklıdır.
KVKK Aydınlatma Metinleri