Arabuluculuk tarafların dava sürecine tabi olmadan, kendi iradeleri ile tarafsız arabulucu koordinasyonunda anlaşmaları, uzlaşmaları temeline dayanmaktadır. Yüzyıllar öncesi lonca sisteminde de yer bulan arabuluculuk sistemi 2012 yılında yayımlanan Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu ile resmi olarak kullanılmaya başlanmıştır.
17.000’i aşkın üyesi ile şehrin ticaret ve sanayisini temsil eden Eskişehir Ticaret Odası 23 Şubat 2021 tarihli Meclis Toplantısında Arabuluculuk Merkezi kurulması hakkında aldığı kararla ticari, iş ve tüketici alanlarındaki uyuşmazlıklarda başta üyeleri olmak üzere tüm şehirde arabuluculuk hizmeti sunulmasına imkan tanımaktadır.
İhtiyari (gönüllü) olarak başvurulan bu sistem, tarafların T.C. Adalet Bakanlığı Arabuluculular siciline kayıtlı, seçilmiş bir arabulucu moderatörlüğünde uzlaşabilecekleri adil, tatmin edici, hızlı ve yargı masraflarına göre daha ekonomik bir çözüm önerisi sunmaktadır.
Vizyonumuz
Üyelerimizin yaşadıkları uyuşmazlıkların çözümünde başvurdukları ilk kurum olmak.
Misyonumuz
Uyuşmazlıkların adil, tarafsız, tatmin edici ve hızlı bir şekilde çözüme kavuşturulmasını sağlayarak, ticaret hayatında yaşanabilecek aksamaların önüne geçmek.